Napad bulimije ili kompulzivno prejedanje je ogroman emocionalni iscjedak. Kao i svaki drugi napad, ima početak.

Mapa puta

Nakon oporavka od bulimije, dobivam pisma - od čitatelja se traži da podijele iskustva. Jedno od najčešćih pitanja je kako spriječiti prodor u proždrljivost?

Napad bulimije ili kompulzivno prejedanje je ogroman emocionalni iscjedak. Kao i svaki drugi napad, on ima početak, srednju / vršnu točku i kraj / recesiju.

Glavni način da se zaustavi - pričekajte kao loše vrijeme. Na glavi se skuplja oluja, na nas pada uragan.

Zadatak je da se ne odupiremo svojom snagom, nego da se ne plašimo i ne prihvatimo.

Neki praktični trikovi i savjeti

Nemojte se plašiti


U stvari, svaki napad, pa čak i slom (ako se niste mogli suzdržati od jela previše hrane) je još jedan korak ka olakšanju bulimije. Tako ih treba tretirati.

Kontrola ovisnosti - bilo da se radi o hrani, cigaretama, alkoholu - vještini kao i svakoj drugoj.

Da biste naučili klizati na koturaljkama, voziti automobil, tečno govoriti strani jezik, morate vježbati. Što više vježbamo, to bolje ispada.

Isprva, gotovo se nisam mogao oduprijeti kvarovima, iako sam doista želio. Bulimija je bila jača, a ja sam bio slabiji.

Ali nisam odustao, i tijekom vremena, ravnoteža snaga se promijenila: moje “ja” je postalo jače, a bulimija se smanjila.

Uzmite napad kao priliku za vježbanje. Prvi put na biciklu, vozimo se neujednačeno, mašući, pokušavajući zadržati volan, urušiti se, pasti, ustati. Nakon nekog vremena - sjeli su i odvezli se.

POSTUPITE NA UPUTE


U vrijeme napada kompulzivne proždrljivosti ili bulimije, obično nemamo misli i akcijski plan, osim “Želim tortu, tavu tjestenine / prženi krumpir, tri pizze, topli kruh sa sirom, kantu sladoleda; Moram se držati, ali ne mogu odoljeti, hrana je jača od mene, ja sam ništa, jadna slabovidna osoba. "

Što ako se ne radi o bulimiji, već o drugom stanju, kao što je dijabetes? Kada šećer "padne", osoba je unaprijed spremna i jasno zna što treba učiniti - uvjetno, pojesti slatkiš / čokoladu uzet s njim, uzeti lijekove, pozvati pomoć.

Kada smo razradili plan djelovanja prema automatizmu, nama je lakše u situaciji X - instrukcija o slučaju požara je pri ruci.

Predlažem liječenje napada kompulzivne proždrljivosti / bulimije, kao napada dijabetesa - kako bi se razvile upute za prvu pomoć kako bi se znalo kako se ponašati.

Ups, počinje. Za užas, želim probiti dobrote, bojim se da se ne držim. Što trebam učiniti sada?

Jedan-dva-tri-četiri-pet koraka. Ovaj pristup odmah uklanja ozbiljnost napada.

Lakše nam je ostati mirna, ne uklapati se u naše osjećaje - strah, sram, bijes prema sebi ili cijelom svijetu. Zbog nemogućnosti suočavanja s njima prejedemo.

Hranite se


Bulimički napad je glasan signal da smo gladni. Samo glad nije tjelesna, već duhovna.

Imamo oštru nezadovoljenu potrebu - ona "gori", "boli", "vrišti", općenito nas podsjeća da moramo hitno djelovati.

Hrana neće smiriti ovu bol, ali će samo pogoršati - to znate iz iskustva.

Zadatak je odabrati akcije koje podižu raspoloženje, jačaju samopoštovanje i daju energiju, obnavljaju naše unutarnje resurse. To će biti 3-5 koraka "Upute za napad", o kojima sam pisao gore. Rasporedite ih unaprijed.

Možda trebate ležati na mekom tepihu, ispruženih ruku, i samo slušati tišinu ili svoju omiljenu glazbu (usput, možete sastaviti svoj popis za reprodukciju - 3-5 pjesama koje otjeraju tjeskobu i daju snagu tijekom napada).

Gledajte kako misli i emocije dolaze i odlaze, poput oblaka na nebu.

Zagrlite voljenu osobu, sjednite u blizini.

Igrajte se s mačićem.

Ili - iz srca skočiti s užetom, nasilno tukli vreću za bušenje, proći kroz park u večernjim satima.

Možda idite do prekrasnog hrama u susjedstvu.

Ili spavati. Ovdje su došli ravno s ulice, oprali ruke, presvukli se u kućnu odjeću, stavili novu jastučnicu na jastuk kako bi zadovoljila miris čistoće - i zaronila u san pola sata / sat.

OSTALE DOBRE STVARI


Odlučujući između jela delikatesa i drugih aktivnosti, mnogi se osjećaju uskraćeni - jer se uskraćujemo zadovoljstvu. Tko bi to volio?

Gledajte na situaciju drugačije: vrijeme potrebno za proždrljivost, možete potrošiti na druge lijepe stvari, na primjer, za susret s djevojkom / dečkom ili slijediti svoj hobi.

Nemojte sebi reći da će u vašem životu biti manje slastica, mislite da ćete imati više vremena za život.

DVA ŠANSA


Napad bulimije je organiziran tako da nam daje dvaput priliku.

Možemo uopće odoljeti proždrljivosti, a to je sjajno kad se ispostavi. Ako ne, postoji još jedna prilika za uvježbavanje ovisnosti o hrani pod kontrolom.

Naime - spriječiti pokušaj "prikrivanja tragova zločina": izazvati povraćanje, uzeti laksativ ili izvesti neki drugi vaš ritual.

Po mom mišljenju, drugi scenarij omogućuje brzo rješavanje bulimije.

Kada samo sjedite s punim želucem, “ne skrivajte se iza povraćanja”, ali izravno pogledajte svoju proždrljivost u lice - ovo neugodno iskustvo se sruši u pamćenje i pomaže da se idući put ne pojede previše.

Ponovio sam kako mantra "istina štiti mene, istina me jača". Istina je koliko sam jela, toliko sam je probavila. To nas vraća u banke zdrave hrane, pokazuje kako se ne prejesti u velikim količinama.

Uključite kameru za promatranje


Pretpostavimo da se uhvatite misleći da želite jesti - ne možete držati. Sjajno, započnite i istovremeno uključite nadzornu kameru.

Kao da izlazim iz tijela, ustajem pored sebe i uključujem fotoaparat. Sada nisam samo sudionik, već i svjedok sloma koji mi se događa.

Preko borbe gledam i analiziram.

Ovdje sam u kuhinji, brzo se okrećem prema hladnjaku / ormaru, otvorio, zatvorio, sjedio ili konvulzivno stajao da ga uhvatim prije nego što su rođaci uhvatili zločin.

Ili naprotiv, ja sam sama u stanu, ne duša pored mene, sjedim iscrpljena u stolici, ispred mene je kolač i polako ga upijam, žlicom po žlici, dok ga ne završim.

Tijekom napada recite sebi ili naglas što jedete i koliko. Pogled svjedoka pomaže udaljiti se od proždrljivosti i zaustaviti.

Moj stomak nije koš


Ispljunite ga, odbacite višak hrane koju ste nagurali u sebe tijekom napada - neka to bude vaša slobodna volja i otpornost na proždrljivost.

Zamislite da netko silom pokušava gurnuti hranu u vaše grlo, a vi ga ne dajete - jer vaš želudac nije smeće, vi ćete jesti kada odlučite, odredite vrijeme, a ne pod utjecajem žurbe.

Ova vježba pomaže da se probudite, vratite se u stvarnost iz proždrljive magle, osjetite "za volanom" i preuzmete kontrolu nad situacijom.

RAZMIŠLJAJTE O SVETOM SLIKU


Pomaže u prevladavanju efekta zombi: kad nam se čini da nas hrana kontrolira, čini se da postoji neka viša sila koja nas čini, a mi sami nemoćni. Zapravo, to nije slučaj i možemo se reprogramirati kroz slike.

Na primjer, na početku napada, zamišljam kako valovi Atlantskog oceana padaju na obalu malog otoka-tvrđave Mont Saint-Michel (fr. Mont Saint-Michel, planina Svetog Mihovila) - pokušavaju ga uzeti napadom, ali tvrđava ne odustaje, stoji na mahnitost valova.

Na vrhuncu pomaže još jedna slika - "oko tornada". To je ono što se područje čistine i mirnoća nazivaju u samom središtu tropskog ciklona - bjesni se oluja emocija oko nas, oni nas guraju prema hrani, ali još uvijek smo sigurni.

Nemojte se bojati slomiti i nemojte se ljutiti kada se pojavi divlja želja da se vaš želudac napuni hranom. Ne zabranjujte sebi proizvode, ne grdite se za kvarove, nemojte paničariti i ne stidite se - samo hrani bulimiju i čini je jačom. Budite mirni.

* Podsjećam vas da dijelim svoje osobno iskustvo u prevladavanju bulimije. Svaki slučaj je individualan, važno je analizirati najbolje prakse i izgraditi vlastiti program oporavka, na temelju vašeg iskustva. Ako mislite da se ne možete nositi sami, pronađite pouzdanog, kvalificiranog liječnika specijaliziranog za poremećaje hranjenja. objavio econet.ru.

Ako imate bilo kakvih pitanja, pitajte ih ovdje.

Kako izbjeći slom bulimije i kompulzivno prejedanje? Samo praktični savjeti

Pa, prijatelji, na temu da niti jedan nije najnoviji i zapravo teško. Niti jedan od stručnjaka koji rade na području liječenja poremećaja u prehrani (u našoj zemlji ili izvan njega) očito je ne može posvetiti i dati jasan odgovor. Ne pretvaram se da sam genij, pa ću pokušati otkriti temu koliko god mogu i ne znam hoću li čak i zadržati svoje misli u okviru jednog članka ili će ih biti nekoliko.

Poremećaj. Što je to?

Opsesivno stanje (pogoršanje ovisnosti o kretanju), u kojem postoje i psihološki i fiziološki uzroci bolesti. Kliničke manifestacije pogoršanja bulimije (slom): Psihološki-žedna želja za jelom (mnogo, brzo, bez svijesti); Fiziološki, tijelo zahtijeva hranu zbog gladi. Koji Ono što ste spremili tijekom dana, tjedna, mjeseca.

Dragi čitatelj već zna da su bulimija i njezine manifestacije projekcija osjećaja i emocija na hranu. To znači slom, izazvan osjećajima i gladi. Uzimam u obzir klasičnu situaciju i ne govorim o bolestima, fiziološkim i psihološkim abnormalnostima koje izazivaju bulimiju.

Sada nekoliko tema:

1. Kako prevladati slom bulimije? - Potrudite se! Da, to je tako jednostavno! Ali najprije morate sebi iskreno odgovoriti, iskreno na pitanje: „Želite li ili ne želite uložiti napor kako bi se prevladao taj neuspjeh. "

Važno: ovo pitanje se mora postaviti prije napada bilimije. Potrebno je upravo kako bi se razumjela jednostavna istina: možete se oporaviti samo ako nešto učinite za nju. Nadam se da ovo nije otkriće za vas. Jer ako je tako, sada je vrijeme da REALIZIRATE da se možete oporaviti od bulimije, ALI! Potrebno je učiniti, a ne samo sanjati i razmišljati o oporavku od bulimije ili kompulzivnog prejedanja. POČETAK RADI DANAS! I MOGUĆI VEĆ SUTRA, NE MORATE BITI PITANI: ŠTO ŠTO UČINITI, NE PREKIDA?

2. Što učiniti ako je “pokriven glavom” i misli samo o hrani? - postoji nijansa. Misli u mojoj glavi su samo o hrani, o hrani i obliku tijela (masti, masti itd.), Ili zapamtite da morate zatvoriti vrata sobe kako nitko ne bi vidio kako jedeš. Ako je to tako, onda glava napušta početke svjesnosti i može se iz tih misli izvući na još jednu. Najvažnije, ali ono koje nam dolazi na pamet nakon prejedanja. “Što mi je važnije od hrane ili života? Postoji li išta u mom životu što me može zaustaviti? Možda znam ili mogu nešto što štedi od hrane? ”Pa, kako? Postoji li to u vašem životu? (možda postoji važna i fascinantna, a vi se o tome ne sjećate). Tijekom napada prejedanja, ne želim razmišljati (plutaju, znamo), ali! Otvorite ovaj članak i pročitajte točku 1!

3. Dalje: ako su misli stvarno SAMO o hrani, a vi se već približavate hladnjaku, onda barem uhvatite - ako vas muči pitanje da je nemoguće, sramotno, zabranjeno, itd. Ako takva razmatranja postoje - onda ćemo odgovoriti na pitanje: zašto ne? I možda će ti pokušaji razmišljanja uključiti vašu svijest, a zatim brzo preći preko točaka 1 i 2! Ako, međutim, svi pokušaji razmišljanja dovedu do kolapsa - onda ćemo ispitati sljedeće točke: Hrana je za vas? I zašto je to još uvijek nemoguće? Da, da, dragi čitatelju, - ponovno vas želim gurnuti da razmislite i poduzmete akcije =)).

Tako! Banalnost hrane je zapanjujuća (kad prestanete ovisiti o njoj) - to je tako jednostavno i bezobrazno da ne želite potrošiti previše vremena na nju, a kamoli ga trošiti na okrivljavanje za jelo sendviča. Ali sam osjećaj krivnje i osjećaj da je sve ovo "posljednji put" uključuje mehanizam preklapanja. Dakle, s takvim mislima morat ćete jesti više - to će biti JEDNOSTAVNO, jer više ga nećete poželjeti, nego ga dovršiti, jer "Nikada se više neće dogoditi" bit će potrebno "dobro, kako ne možete odbaciti sve što je."

Koji je izlaz? Shvatite da je hrana, budući da nam je potrebna hrana za život, a ta je značajka u nama prirodna, odnosno nužna. Već čujem glasove čitatelja koji govore: “Pa, ne toliko - toliko je. ”. Ovdje ne ulazimo u kvantitativni okvir! Govorimo o tome da ne jedemo previše više nego što se može dogoditi, a za to je najvažnije sada osloboditi tereta misli "ne možete jesti!", "Jedenje ovog univerzalnog zla je katastrofa!". Ako smanjite stupanj važnosti onoga što se događa, onda možete izbjeći 50% onoga što planirate jesti s mislima: bulimija je katastrofa i neuspjeh.

Ne! Ova faza, ovo razdoblje, ovo iskustvo, ovo je način da se shvati što učiniti kako bi ga se riješilo.

Prvi dio teorije o tome kako spriječiti razbijanje, s bulimijom i kompulzivnim prejedanjem je gotov. Nastavlja se! (jedan članak nije odgovarao) =)

Simptomi i liječenje bulimije

Prehrambeni problemi ne prate ljude često kao prehlada i gripa, ali nije manje važno znati ih prepoznati u početnoj fazi. Koji su simptomi i liječenje bulimije, što uzrokuje nekontrolirano prejedanje i kako se nositi s napadom - suvremena osoba treba znati odgovore na ta pitanja tako da, suočena s prvim manifestacijama bolesti u sebi ili voljenim osobama, bude potpuno naoružana.

Što je bulimija

U službenoj medicini postoji alternativni naziv za ovu bolest - kinereksija, među glavnim simptomima je nekontrolirani apetit. Od jednostavne žudnje za prejedanjem, ona se razlikuje dosljedno, a napadi proždrljivosti mogu se zamijeniti opsesivnom željom za čišćenje tijela. Prema medicinskoj klasifikaciji, bulimija može biti:

 • Primarni - česti napadi gladi, stalna želja da nešto žvaču.
 • Sekundarni - na pozadini anoreksije, uz obvezni pokušaj da se riješite pojedenih.

Teško je razlikovati stadije ove bolesti, jer ovdje ulogu ne igra trajanje, već intenzitet simptoma, učestalost remisije i pogoršanja te osobitosti ljudskog ponašanja. Najčešća klasifikacija je:

 • Početni stadij: pacijenti uzrokuju povraćanje do 3 puta mjesečno, bolest je prisutna 3 godine.
 • Kronična bolest: traje oko 5 godina, učestalost napada - dnevno ili unutar 7 godina nekoliko puta tjedno.

Proždrljivost kao bolest

U slabom obliku s rijetkim prejedanjem kao jedinim simptomom bulimije, ne smatra se ozbiljnom patologijom, jer može biti jednokratna reakcija tijela na vanjske psihogene čimbenike (uglavnom na ozbiljne stresove). Međutim, ako se simptomi bolesti ponavljaju iz dana u dan, osoba osjeća stalnu žudnju za uzimanjem laksativnih lijekova ili se osobe s normalnom težinom osjećaju krivima za svaki komad hrane, ali ne mogu se zaustaviti, to je mentalni poremećaj, pun komplikacija.

Što se događa s tijelom tijekom napada bulimije

Za osobu koja ima simptome bulimije, hrana postaje lijek, čija se doza zbog nestajanja osjećaja sitosti mora stalno povećavati. Prejedanje epizoda i beskrajne zalogaje postaju sve češći. Međutim, prisutna je svijest o abnormalnosti prehrane kod ljudi, tako da krivnja za hranu koja se konzumira stalno živi unutra, što istovremeno stvara novi napad gladi i potrebu da se tijelo očisti - krug se zatvara.

Kao rezultat toga, tijelo stalno doživljava povraćanje, dehidrira, ozlijeđene su sluznice, a nekontrolirani unos laksativa uzrokuje crijevne probleme.

Uzroci proždrljivosti

Prema medicinskim statistikama, liječnici u osobama s bulimijom pretežno dijagnosticiraju psihološki uzrok razvoja poremećaja prehrane, posebno kada je riječ o ženama u dobi od 15-16 godina i 22-25 godina. Bulimija je osobito osjetljiva na osobe s emocionalnom nestabilnošću. Postoje i fiziološki čimbenici koji potiču bolest:

 • otpornost na inzulin;
 • prisutnost hormonskih poremećaja (uglavnom hipotalamično-hipofizna insuficijencija);
 • oštećenje središta hrane u moždanoj kori (ozljeda);
 • metabolički sindrom.

Ako uzmemo u obzir samo nervoznu bulimiju, koja se smatra najčešćom, postoji nekoliko skupina uzroka koji je mogu izazvati. Pritisak društva koji je posljednjih godina bio opsesivan na mršavost može dovesti do mentalnog poremećaja ponašanja u prehrani. Obiteljski faktor nije isključen - loši odnosi s roditeljima, bolna želja za perfekcionizmom i pokušaji da se slijede nečija očekivanja često prate tu bolest.

Znakovi

Skupina poremećaja prehrane je vrlo opsežna, ali nije teško prepoznati karakteristične simptome bulimije. Dakle, bulimiju karakterizira nedostatak kontrole ponašanja (za razliku od anoreksije), što može dovesti do pretjerane konzumacije ne samo hrane, nego i lijekova. Glavni simptom ove bolesti je konstantno prejedanje, ali iza nje su nesumnjivi znakovi:

 • kontrola manične težine;
 • stalne misli o hrani;
 • ovisnost o samopoštovanju o izgledu (brojka, tjelesna težina);
 • redovite pokušaje čišćenja probavnog trakta;
 • iscrpljujuće fizičke aktivnosti za mršavljenje.

Opsesivne misli o hrani

Um osobe koja pati od bulimije gotovo uvijek je isključivo zaokupljena hranom: od beskrajnog planiranja doručka, ručka i večere do želje da se u usta neprestano bacaju. Dodatno pola sata, provedeno bez hrane, već zahtijeva hitnu gustu prehranu, čak i kada nema fiziološke gladi. Ako pokušaji ometanja svijesti o uspjehu ne donesu, vrijeme je da se hitno tretira bulimija: to nije početna faza.

Razgovarajte o prehrani i prekomjernoj težini

Trenutačni trend prirodne hrane i samog tijela koje troši nije opasan. No, zdrava osoba psihološki, teži za lijepom figurom i odbacivanjem "štetnih", poznaje granice i granice svojih sposobnosti, a osoba s bulimijom ide do krajnosti: trenira do iscrpljenosti, pokušava samo zdrave stvari, ali se stalno raspada na visokokaloričnu hranu i nakon toga vrijedno izaziva povraćanje ili sjedi na laksativima.

Oštre promjene u težini

Teška iscrpljenost je pretežno karakteristična za anoreksičare, a bulimija se smatra bolešću koja ne izaziva veliki gubitak težine, ali je karakterizirana nestabilnošću. Pacijent tada aktivno apsorbira hranu, zatim je pokušava uništiti, što dovodi do poremećaja u endokrinome sustavu i može uzrokovati naglo smanjenje i povećanje tjelesne težine bez većih promjena u volumenu.

Opće zdravstveno oštećenje

Stalna nervozna napetost i stres potkopavaju obranu tijela, pa osoba postaje otvorena za infekcije. Često se pacijent suočava s anginom i faringitisom. Svakodnevni napadi povraćanja, posebno s trajnom bulimijom, dovode do ozbiljnih posljedica:

 • razviti oralne bolesti;
 • zubi se raspadaju;
 • žgaravica i peptički ulkus;
 • na prstima se formiraju ogrebotine i rane.

Psihološki i psihosomatski poremećaji

Poremećaj prehrane, a posebno opsjednutost hranom, dovodi do stalne napetosti u živčanom sustavu, a ako je to popraćeno učestalim napadima povraćanja, tijelo postaje vrlo stresno. Rezultat je povećan umor, smanjena koncentracija, pogoršanje pamćenja, dnevna pospanost, i obrnuto - nemogućnost spavanja noću. Zbog poremećaja u pozadini žudnje za zdravom prehranom, osoba razvija depresiju.

Poremećeno funkcioniranje bubrega, jetre i kardiovaskularnog sustava

Promjene metabolizma, izazvane poremećajima prehrane, prepune su opasnih bolesti srca (česti simptom njihovog početka su konvulzije). Ništa manje ranjiva u ovoj situaciji su jetra i bubrezi, koji prestaju pravilno funkcionirati. Gušterača trpi rjeđe, rektum - poremećena je proizvodnja žuči, javljaju se problemi s stolicom.

Hormonski poremećaji

Navedene fluktuacije u težini i psihosomatskim poremećajima uvijek utječu na endokrini i reproduktivni sustav, osobito kod žena, što dovodi do ozbiljnih posljedica. "Najlakša" komplikacija je smanjenje seksualne želje i kršenje trajanja menstrualnog ciklusa. S razvojem cinereksije moguće su amenoreja i neplodnost. Ovdje će vam trebati hormonsko liječenje od strane endokrinologa.

Kako dijagnosticirati bulimiju

Ako se anoreksici, čak i na fotografiji, lako prepoznaju po iscrpljenom izgledu, onda se ljudi s cinereksijem izvana razlikuju od zdravih, iako ih nedostatak samokontrole u ponašanju u prehrani može oduzeti. Samo liječnik može postaviti dijagnozu, a osoba se često nađe u ovoj bolesti samo u kasnoj fazi, kada su prisutni svi simptomi. Međutim, budući da je teško izliječiti bulimiju u zapuštenom stanju i dovesti do ozbiljnih posljedica za cijeli organizam, potrebno je slijediti:

 • stav prema hrani;
 • dinamika težine;
 • percepcija vašeg tijela.

Nekontrolirana žudnja za hranom

Liječnici nazivaju prejedanje među ključnim znakovima bolesti, međutim, ta riječ ne znači samo velike dijelove hrane tijekom glavnih prijema. Stručnjaci identificiraju 3 oblika ove bolesti (uobičajeni simptomi i liječenje bulimije bit će im slični):

 • Nagli apetit, koji se može pojaviti bez obzira gdje se nalazite i doba dana.
 • Noćna glad.
 • Neprekidno prejedanje (ljudi beskrajno žvaču nešto).

Korištenje neprikladnih načina za izgubiti težinu

Među simptomima kinereksije, najjasnije se ističu pokušaji osobe da se riješi hrane koju je upravo pojeo, jer razumije da je zloupotrijebio svoju količinu i dnevni sadržaj kalorija. Uglavnom se to događa konstantnim povraćanjem, koje pacijent uzrokuje samostalno i namjerno, ali je također moguće koristiti laksative ili klice.

Niska tjelesna težina

U osoba s bulimijom u ranoj fazi, težina je često normalna - iscrpljenost, tipična za anoreksičare, nije. Međutim, ako bolest pređe u kronični oblik i promatra se više od 5 godina, zbog stalnog čišćenja tijela u pozadini prejedanja, pacijent ima konstantne težine gore i dolje, postoje manja odstupanja od normalnog indeksa tjelesne mase.

Nisko samopoštovanje

Kada se prehrambene navike naruše zbog društvenih i obiteljskih čimbenika, liječnici često dijagnosticiraju probleme s pacijentovom percepcijom sebe. Čak i uz normalnu težinu, osoba osjeća nezadovoljstvo svojim izgledom, manično nastoji smršaviti, kombinirajući čišćenje tijela nakon prejedanja s iscrpljujućim fizičkim naporom, tražeći utjehu u hrani na pozadini ovog nezadovoljstva.

Kako se nositi s proždrljivošću

Posjet psihoterapeutu (ne psihologu!), Ako bolest nema fiziološke pretpostavke, glavna je točka u borbi protiv kinereksije, kako u početnim stadijima bolesti, tako i kasnije. Gotovo je nemoguće samostalno riješiti se tog problema, tako da morate razgovarati o simptomima i režimu liječenja bulimije sa stručnjakom. Pacijent može biti kod kuće, ali u kasnijoj fazi moguće je da će biti prebačen u bolnicu.

Indikacije za bolničko liječenje

Hospitalizacija osobe koja ima simptome problema s prehrambenim ponašanjem potrebna je kada se komplikacije dogode sa srcem ili gastrointestinalnim traktom, ili ako je taj mentalni poremećaj uzrokovao anoreksiju, 70% smanjenje tjelesne težine. Liječnik može zahtijevati liječenje pacijenta u bolnici sa:

 • pojavu samoubilačkih misli;
 • zbunjenost, potpuna nesanica;
 • zatajenje srca;
 • nedostatak kalcija;
 • unutarnje krvarenje.

Narodni lijekovi

Proučavajući simptome i liječenje bulimije, možete se okrenuti biljnoj medicini, ali daje slab učinak. Nemoguće je pobijediti bolest isključivo biljnim izvarcima, ali oni pomažu jačanju živčanog sustava, djelomično potiskuju apetit, podupiru srce, bubrege i jetru. Biljna medicina ima smisla u bilo kojoj fazi liječenja, ali pribjegava joj nakon savjetovanja s liječnikom.

Metode liječenja bulimije

Napadi prejedanja javljaju se uglavnom u pozadini psiholoških problema, stoga psihoterapijske metode koje koristi stručnjak trebaju zauzeti središnje mjesto u liječenju koje se stvara u borbi protiv bulimije. Primjena lijekova se više prakticira za osobe s organskim poremećajima prehrane, ili kao dodatnu točku glavnom tijeku psihoterapijskih sesija u kasnim stadijima bolesti.

Psihoterapijske tehnike

Liječnici zovu jednu od najučinkovitijih načina liječenja bulimije, u kojoj pacijent uči preispitati svoje postupke i uvjerenja, kako bi se nosio s situacijama koje su po njegovom mišljenju nerješive. Ako usporedimo ovu tehniku ​​s obzirom na učinkovitost s upotrebom antidepresiva, to će biti mnogo učinkovitije, ali u kasnijim fazama bolesti, čak joj se dodaje i terapija lijekovima. Osim toga, liječnici mogu savjetovati:

 • Hipnoza (rjeđe - samo-hipnoza) - kontrolira potrebu za hranom. Ali on neće ukloniti uzroke bolesti.
 • Grupne sesije psihoterapije - pomažu pacijentu da postane svjestan psihološke ovisnosti, da se opusti u krugu ljudi s istim problemom.
 • Obiteljska terapija je potrebna kako bi se pomoglo pacijentu da razvije zdravo samopoštovanje zahvaljujući podršci rodbine, ali to ima smisla samo za one bliske obitelji.

Tretman lijekovima

U slučaju dijagnoze bolesti živčanog sustava i mozga, liječnici propisuju lijekove za rješavanje ovog problema, a uz ostale preduvjete za poremećaje prehrane, pacijenti uzimaju antidepresive i antiemetike. Njihovo neovisno imenovanje je zabranjeno, osobito za dugotrajno liječenje. U složenom liječenju prisutni su:

 • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina - fluoksetin, citalopram: stimuliraju serotoninske receptore, koriste se u teškim depresijama i opsesivno-kompulzivnim poremećajima.
 • Triciklički antidepresivi - amitriptilin, melipramin: za liječenje umjerene depresije, uklanjanja poremećaja apetita, nesanice.
 • Antiemetici - Zeercal, Domperidone: brzo suzbijaju dopaminske receptore, ali ne doprinose liječenju poremećaja prehrane.

Metode netradicionalne kontrole bolesti

Prema liječnicima, visoka učinkovitost liječenja metodama istočne medicine i nekoliko drugih netradicionalnih metoda se ne razlikuje, ali se može koristiti kao dodatni čimbenik za ubrzanje procesa ozdravljenja. Uglavnom ispravno liječenje bulimije uključuje:

 • refleksologija (akupunktura);
 • art terapija (kreativna aktivnost za rješavanje psiholoških problema);
 • joga.

Što proždrljivost dovodi do - opasne posljedice

Primarna kinoreksija može uzrokovati pretilost, dijabetes, žučna kesica i zatajenje jetre zbog nekontrolirane prehrane. Međutim, ako se dogodi na pozadini anoreksije, uz stalne pokušaje čišćenja želuca, moramo govoriti o ozbiljnijim posljedicama bulimije:

Pročitajte Više O Shizofreniji