Dječji tantrumi mogu otežati život bilo kojoj, čak i vrlo strpljivoj odrasloj osobi. Tek jučer je beba bila "draga", a danas je promijenjena kao što jest - vrišti iz bilo kojeg razloga, vrišti, padne na pod, udara glavom o zidove i palaču i nikakvi poticaji ne pomažu. Takvi neugodni prizori jedva da su jednokratni prosvjedi. Često se histerija kod djeteta sustavno ponavlja, ponekad i nekoliko puta dnevno.

To ne može samo uznemiriti i zbuniti roditelje koji sebi postavljaju pitanja, što su učinili pogrešno, je li sve u redu s djetetom i kako zaustaviti ove antikvitete. Autoritativni poznati dječji liječnik Jevgenij Komarovski govori mama i tata kako reagirati na dječje tantrume.

O problemu

Dječji tantrumi - fenomen je široko rasprostranjen. Čak i ako roditelji malog djeteta kažu da imaju najmiroljubivijeg piskutara na svijetu, to ne znači da nikada ne organizira prizore na ravnom terenu. U novije vrijeme, ispovijedanje histeriji vlastitog djeteta bilo je nekako neugodno, roditelji su bili zbunjeni, odjednom bi ljudi pomislili da loše odgajaju dijete, a ponekad su se i potpuno bojali da će njihovo djetetovo mentalno mentalno »smatrati«. Dakle, borili su se s obitelji najbolje što su mogli.

Posljednjih godina o problemu su počeli razgovarati sa specijalistima, dječjim psiholozima, psihijatrima, neurolozima i pedijatrima. I došlo je do uvida: brisanje djece mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Prema statistikama, koje dječji psiholozi imaju u jednoj od najvećih klinika u Moskvi, 80% djece mlađe od 6 godina povremeno dobiva histeriju, a 55% tih beba ima histerični karakter. U prosjeku, djeca mogu upasti u takve napade od 1 puta tjedno do 3-5 puta dnevno.

Dječji tantrumi imaju određene simptome. U pravilu, napadu prethode neki slični događaji i situacije.

Tijekom tantruma, dijete može vrištati, drhtati, gušiti se i suze neće biti previše. Mogu postojati problemi s disanjem, ubrzani otkucaji srca, mnoga djeca pokušavaju se ozlijediti grebanjem lica, grickanjem ruku, udaranjem o zidove ili pod. Napadi na djecu su dovoljno dugi, nakon njih se ne mogu dugo smiriti, jecajući.

U određenim dobnim razdobljima histerije postaju sve izraženije, a na takvim "kritičnim" stupnjevima odrastanja emocionalni outlieri mijenjaju boju. Mogu se iznenada pojaviti i mogu nestati jednako iznenada. Ali tantrumi ni u kojem slučaju ne mogu biti ignorirani, jer je nemoguće dopustiti djetetu da počne manipulirati odraslim članovima obitelji uz pomoć vikanja i žigosanja.

Mišljenje dr. Komarovskog

Prije svega, Yevgeny Komarovsky vjeruje, roditelji bi trebali zapamtiti da dijete u stanju histerije nužno zahtijeva gledatelja. Djeca nikada ne prave skandale pred televizorom ili perilicom rublja, biraju živu osobu, a od članova obitelji on je taj koji je najosjetljiviji na njegovo ponašanje.

Ako tata počne brinuti i postati nervozan, dijete će ga izabrati za spektakularan tantrum. A ako majka ignorira ponašanje djeteta, onda pred njom bacanje bijesa jednostavno nije zanimljivo.

Kako odvojiti dijete od histerije reći će dr. Komarovskoj u sljedećem videu.

Ovo mišljenje je donekle suprotno opće prihvaćenom mišljenju dječjih psihologa, koji tvrde da je dijete u stanju histerije i da uopće nema kontrolu. Komarovsky je uvjeren da je beba savršeno svjesna situacije i poravnanja snaga, a sve što radi u ovom trenutku čini sasvim proizvoljno.

Stoga, glavni savjet Komarovskoga nije na bilo koji način pokazati da roditelji barem na neki način dodiruju dječji “koncert”. Bez obzira na to koliko su snažne suze, vriskovi i udaranje stopala.

Ako dijete ikad dobije svoj put uz pomoć histerije, koristit će ovu metodu cijelo vrijeme. Komarovsky upozorava roditelje da smire bebu tijekom bijesa.

Dati je postati žrtva manipulacije, koja će se na ovaj ili onaj način stalno poboljšavati, nastaviti do kraja života.

Poželjno je da se svi članovi obitelji drže smirene taktike ponašanja i odbacivanja histerije, tako da se majčino "ne" nikada neće pretvoriti u očevo "da" ili "možda" bake. Tada će dijete brzo shvatiti da histerija uopće nije metoda, te će prestati testirati živčane živce na snagu.

Ako baka počne pokazivati ​​mekoću, sažaljevati uvrijeđeno dijete roditeljskim odbijanjem, onda riskira da postane jedini gledatelj dječjih tantruma. Problem, kaže Komarovsky, je nedostatak fizičke sigurnosti s takvim baka. Uostalom, obično unuk ili unuka postupno prestaju slušati ih i mogu upasti u neugodnu situaciju u kojoj se mogu ozlijediti tijekom šetnje, spaliti se kipućom vodom u kuhinji, staviti nešto u utičnicu, itd., Jer dlake djeteta neće reagirati na bake.

Dijete od 4 godine često je histerično i plače.

Prvo utvrdimo da vaše dijete ima hir ili tantrum? Za histeriju, djecu karakterizira nevjerojatna svjetlina, groteska, vrsta "igre za javnost", ovisnost o vanjskim okolnostima i prisutnost publike. Dječiju histeriju obično prate manje napadi: glasan plač, vrištanje, lupanje glavom o zid ili pod, grebanje lica. U teškim slučajevima (veliki napadi) javljaju se nevoljni epileptički napadi, kao i takozvani "histerični most", u kojem se dijete luči u luku. Karakteristično obilježje dječjih tantruma je da se one javljaju kao odgovor na uvredu ili neugodne vijesti, pogoršavaju se povećanom pažnjom drugih i mogu brzo prestati nakon što se ova pozornost isuši.

Caprice (fr. - hir, hir) - želja djece da u ovom trenutku postignu nešto zabranjeno, nedostižno ili nemoguće. Hirove su obično nerazumne, gotovo uvijek praćene plakanjem, vrištanjem, udaranjem stopala, raspršivanjem prvih predmeta u ruci. Ponekad su hirovima djeteta smiješne i potpuno nemoguće. Na primjer, odjednom želite mlijeko, koje nije u kući, ili on želi ići na teretno dizalo, a putnik je došao, ili ići u vrtić sa svojom majkom, a njegova baka ga vodi.

Ako su raspoloženja i tantrumi kod djece konstantni, to može biti posljedica bolesti živčanog sustava, a dijete treba pokazati neuropatologu. Ako je zdravlje u redu, i ako dijete ne dopusti hirove ili gnjeva s jednim od roditelja, onda se korijen problema može naći u obiteljskim odnosima, naime, u reakcijama roditelja na ponašanje djeteta. Hirovi mogu nastati kao odgovor na pretjerano popustljive postupke odraslih, njihove sukobljene zahtjeve ili pretjerano stroge mjere koje se primjenjuju na bebu. Ova vrsta ponašanja odgovara sljedećoj kliničkoj slici - nestrpljivost, netolerancija prema mišljenjima drugih, zahtjevnost, sumnjičavost, osjetljivost, osvetoljubivost, ljutnja, neadekvatnost emocionalnih reakcija. Dječji tantrumi i raspoloženja gotovo uvijek su rezultat roditeljskog nedoličnog ponašanja. Ako je djetetu sve dopušteno, oni ispunjavaju sve njegove zahtjeve, "ako se samo ne bi uzrujao", posljedice takvog odgoja su hirovitost, razmaženost i permisivnost.

Kako spriječiti napade histerije u djece.

Naučite upozoravati bljeskove (dječja histerija kad su umorni, gladni ili se osjećaju žurno. Pokušajte predvidjeti takve trenutke: ne idite u kupovinu za kupovinu kad je vaše dijete gladno.
Prebacite djecu na akcije (ako vaše dijete vrišti i plače, zamolite da dođe k vama, dajte mu nešto u rukama, umjesto da zahtijevaju da se zaustavi krik. U prvom slučaju, on će biti spremniji ispuniti zahtjev).

Dajte djetetu njegovo emocionalno stanje (dijete možda neće moći izraziti svojim riječima (ili samo shvatiti) svoj osjećaj bijesa. Da biste mu pomogli kontrolirati svoje emocije, trebali biste im dati određeno ime, na primjer: "Možda ste ljuti jer niste dobili tortu." Neka jasno shvati da, unatoč osjećajima, postoje određena ograničenja u njegovom ponašanju, recite mu: "Iako ste ljuti, ne možete vikati u trgovini." To će pomoći djetetu da shvati da postoje situacije u kojima to ponašanje nije dopušteno. )..
Recite djetetu istinu o posljedicama (objasnite sve vrlo jednostavno: "Ponašate se loše, a mi to nećemo dopustiti. Ako nastavite, morat ćete otići u svoju sobu").

Ako je histerija još uvijek počela

Prije svega, morate se povući i pokušati ne uzrujavati se. Nije potrebno upuštati se u duga objašnjenja u trenutku sviranja strasti, pokušavajući doprijeti do svijesti i savjesti djeteta. Najhumaniji je način da se dijete omesti. Čim počne tantrum, oštro okrenite njegovu pažnju na nešto tajanstveno. Na primjer, on vrišti, padne na pod, a ti tiho otvoriš kabinet i vidiš tamo... nevjerojatnu stvar (kutiju). I počnite oduševljeno ispričati neobičnu priču, proučite ovu kutiju. Dijete će biti zainteresirano i tiho. Međutim, ova tehnika zahtijeva puno mašte i raspoloženja. Najvažnije je ignorirati djetetovu histeriju s njihovim ponašanjem. Ako dođe do činjenice da je legao na pločnik pored izloga, lupao je nogama i glasno vičući: "Želim ga!" - onda objasnite djetetu čvrsto i jednostavnim riječima zašto nećete ispuniti njegov zahtjev. Dječji tantrumi na javnim mjestima često nisu toliko namijenjeni majci (ili bliskoj odrasloj osobi), već strancima. Ako sada odustanete, od sada će se svaki zajednički posjet trgovini pretvoriti u noćnu moru. Naravno, u svakom slučaju morate raditi drugačije, ali pokušajte ne reagirati na "savjete" autsajdera, ako je moguće, pričekajte ovu epidemiju, pričekajte dok ne postane trom, nastavite putovanje u tišini. Zatim, nakon kratkog vremena, kada se dijete smiri, potrebno je razgovarati o tome što se dogodilo: "Što se danas dogodilo, kako pitati." Objasnite da on nikada neće postići ništa takvim postupcima. Nemojte popustiti provokacijama. Čim počne tantrum - ustani i napusti sobu. Neka vrisne, pusti ga da padne na pod i udari ga nogama. Ova emisija namijenjena je gledatelju. Jasno je da ovaj spektakl nije za onesposobljene srce, a roditeljsko srce krvari. Vjeruj mi, vrištanje kad nitko ne obraća pozornost na tebe nije zanimljivo. Nakon nekog vremena dijete će se smiriti i nastaviti komunikaciju s vama. Bolje je pričekati dok to sam učini, jer neka djeca čekaju da ih odrasla osoba kontaktira kako bi ponovno počela gnjev. Odmah ga prebacite na neku akciju - donesite nešto, rastavite kutiju s nitima ili perlama, nazovite baku, itd... U većini slučajeva, pogotovo ako je dijete starije od 4 godine, korisno je kazniti, na primjer, oduzeti slatko ili nešto zanimljivo. Naučite svoje dijete da se ispriča za svoje postupke, a sljedeći put će mu biti lakše kontrolirati sebe. No, što je najvažnije, razviti jednu liniju zabrana i nagrada za cijelu obitelj. Neophodno je naučiti dijete da izrazi svoje želje na prihvatljiv način, da objasni da je nemoguće dobiti potrebnu s krikom i da ne pojačava takve manipulacije djetetovim ponašanjem.

Histerično dijete: što učiniti

Odgoj djeteta je vrlo kompliciran proces koji zahtijeva puno vremena, fizičkih i moralnih napora. Unatoč svim naporima, takozvana kritična razdoblja u životu svakog djeteta zahtijevaju više pažnje od roditelja. U tim razdobljima najčešće se pojavljuju prve histerije djeteta. Djeca zaviruju u skandale s plakanjem, vikanjem, kotrljanjem po podu, mašući rukama i nogama. Često su takvi ekscesi popraćeni željom da se dobije nova igračka ili zabranjena stvar. A ako su uzroci histerije kod starije djece često razumljivi roditeljima, onda takve epizode u dojenčadi izbijaju zemlju iz pod nogama i prisiljavaju ih da potpišu vlastitu nemoć.

Zapravo, uzroci histerije, kao i načini za eliminiranje takvog ponašanja, gotovo uvijek leže na površini. Zadatak roditelja je razumjeti situaciju i pokušati razumjeti što pokreće dijete.

Uzroci histerije kod djeteta

U iznimno rijetkim slučajevima, unutarnji poremećaji u tijelu, poremećaji živčanog sustava, dovode do histerije. Histerija kod ove djece, nažalost, je manifestacija teške mentalne bolesti koja zahtijeva profesionalno liječenje pod nadzorom psihoterapeuta ili psihijatra.

U svim drugim situacijama histerija je vrsta odgovora djetetove psihe na informacije sadržane u njoj. Najčešće se korijeni tog problema moraju tražiti u odnosima između članova obitelji, djece i odraslih u dvorištu, u vrtiću ili školi.

Postoji popis čimbenika koji izazivaju napade:

 • stalni nedostatak sna;
 • povećan umor;
 • neadekvatna prehrana koja vodi stalnom osjećaju gladi;
 • teška somatska bolest;
 • kongenitalno neuravnoteženo skladištenje živčanog sustava;
 • greške u obrazovanju u obliku pretjerane ozbiljnosti, pritvora ili čestih kazni.

Osnova histerije može biti bilo koji od ovih čimbenika, au većini slučajeva njihova kombinacija.

Neposredni uzroci napada često su:

 • odvajanje od zanimljivog zanimanja;
 • želja da se dobije nova igračka ili stvar koju roditelji zabranjuju;
 • želju da privuku pozornost drugih;
 • pokušava izraziti nezadovoljstvo;
 • želja za imitiranjem nekoga;
 • neprovođenje određenog zanimanja

Vrste histerije kod djeteta

Stručnjaci identificiraju 2 vrste histerije u djeteta, koje se razlikuju u mehanizmu njihova razvoja i izazivaju čimbenike:

 1. Vrhunska vrsta bijesa. Ime je dobila kao znak da je gornji dio središnjeg živčanog sustava - moždana kora - odgovoran za njegov razvoj. Ovu vrstu histerije karakterizira činjenica da ga dijete namjerno kotrlja. Najočitiji primjer takve epizode je skandal u trgovini kada roditelj odbija kupiti novu igračku. Glavni razlog za ovaj poremećaj autori nazivaju nedostatkom obrazovanja.
 2. Niži tip bijesa. Za njegov razvoj odgovorni su donji dijelovi središnjeg živčanog sustava, koji nisu pod moći svijesti. Manifestacije takve histerije treba smatrati napadima plakanja, vrištanja i nekontroliranog ponašanja kao odgovor na tuširanje, jaku svjetlost, glasnu glazbu i druge slične čimbenike. Takva histerija najčešće je rezultat preopterećenja živčanog sustava velikom količinom informacija, nedostatka sna i drugih čimbenika.

Pristupi uklanjanju jedne ili druge vrste histerije trebaju biti različiti, budući da ta dva poremećaja imaju različitu prirodu. Ako je gornji tip posljedica grešaka u roditeljstvu, tada za eliminaciju slučajeva histerije moraju se ukloniti pogreške roditelja.

U isto vrijeme, u prisustvu nižeg tipa histerije, bolje je odmah potražiti pomoć stručnjaka, kako se ne bi pogoršala ionako teška situacija.

Što učiniti kad dijete ima histeriju?

Taktika roditelja u histeriji treba se razlikovati ovisno o dobi djeteta, jer dijete doživljava različite potrebe i želje u različitim fazama svog razvoja. No, uz to, postoje određena načela koja pomažu da se dijete smiri histerijom, bez obzira na njegovu dob.

Načelo jedan - Ostanite mirni

Dijete može privući pozornost roditelja samo svojim ponašanjem. Histerična - jedan od tih pokušaja da se dohvati. Ako dijete osjeća da roditelji reagiraju na njegove budalaštine, rizik od ponovljene histerije će se značajno povećati. Ako ste bili svjedoci takvog ponašanja - nemojte gubiti staloženost. U nekim slučajevima, to može biti vrlo teško, pogotovo kada se histerija događa u prepunom mjestu ili dijete odlazi u plač do prestanka disanja. Ali samo je ravnodušnost pravi način borbe protiv dječjih gnjeva.

Princip Dvoje - Odrasli

Nikada ne idite na djetetov jezik i ne ulazite u razgovor s njim. Kad jednom podlegneš njegovom uvjerenju, primijetit ćeš da će te sljedeći put manipulirati s mnogo većim povjerenjem u pozitivan rezultat za njega. Ako dijete želi novu igračku, ne pokušavajte ga odvratiti ili ponuditi nešto drugo zauzvrat. Morate jasno zadržati svoju liniju, a na prvim manifestacijama histerije ukazuju da igračka nije dopuštena prvenstveno zbog lošeg ponašanja.

Ako se bojite pogleda drugih ili u vašem napadu, dijete donosi neugodu drugima, bolje ga je odvesti na udaljeno i sigurno mjesto.

Ako je dijete maleno i nehotice može povrijediti sebe, mora ostati s njim dok se ne smiri.

Treći princip je odgoditi razgovor.

Najgora odluka kada je dijete histerična je da odmah počne raspravljati o situaciji. Najbolje je odgoditi razgovor dok dijete ili tinejdžer nije potpuno mirno i ne može ispravno uočiti vaše informacije.

Prilikom naknadnog razgovora najprije navedite razlog takvog ponašanja. Arguably objasniti zašto niste mogli zadovoljiti zahtjev djeteta, i zašto ne možete to učiniti. Samo nemojte prijetiti bebi kaznom kada ponavljate gnjev. Kao što praksa pokazuje, pod rizikom od kazne, djeca mnogo češće bacaju gnjeva.

Četvrto načelo - Izbjegavajte uzroke.

Ako vam se činilo da ste otkrili razlog takvog ponašanja vaše bebe, ne morate odmah provjeriti u praksi kako će se ponašati kad se ponovno pojavi. U početku je bolje izbjegavati takve konfliktne situacije. Ako dijete zaboravi ovu epizodu, postoji toliko mnogo šansi da se histerija neće ponoviti.

Načelo pet - Izbjegavajte prenapon

Često uzrok histerije uopće nije gadan karakter djeteta, već fizički ili, osobito, moralni stres. Ako se dijete umori od velikog broja aktivnosti ili je stalno okruženo obiteljskim svađama, uzrok histerije nije dijete.

Pokušajte stvoriti prijateljsku atmosferu oko svog djeteta, pružite mu uravnoteženu prehranu, dobar san, šetnje u zraku. Pratite njegov napredak u školi i osigurajte da tjelesna i mentalna opterećenja odgovaraju dobi. Ako akademski uspjeh padne, možda ne biste trebali vikati na dijete. Vjerojatno nema vremena zbog činjenice da nakon škole mora pohađati neke krugove ili sekcije. Ne zaboravite da sva djeca ne mogu jednako dobro raditi domaću zadaću.

Što učiniti s histerijom u djeteta do godinu dana?

Rijetki su napadi nekontroliranog ponašanja djeteta koje nije navršilo godinu dana. Obično nisu povezani s roditeljskim pogreškama. Najčešće su takve epizode manifestacija bilo kojeg mentalnog ili živčanog poremećaja kod bebe. Bolje je ne pokušavati samostalno boriti protiv histerije kod jednogodišnjeg djeteta.

Glavna zadaća roditelja u tom razdoblju je da se na vrijeme konzultiraju sa stručnjacima koji će vam pomoći identificirati prekršaje.

Tantrum u djeteta 1-2 godine

U ovoj dobi, beba već počinje shvaćati zabranjeno značenje riječi kao što su "ne" ili "ne". Često ih doživljava kao neku vrstu iritacije, reagirajući na to s napadima histerije. To se najčešće događa na mjestima gdje je histerija namijenjena, prije svega ne za roditelje, već za one oko njih.

Prisjećajući se općih načela bavljenja histerijom u djetetu, prva stvar koju treba učiniti je zagrliti ga i pokušati ga držati u naručju. Vrlo često takva naprava uspješno prolazi i dijete se smiruje. Naprotiv, ako se pokušava osloboditi zagrljaja, ne treba ga zadržavati, to može samo pogoršati situaciju.

Ako mu bebin bijeg ne naudi, pustite ga i pokušajte pričekati napad. Nakon toga, u obliku dostupnom djetetu, pokažite mu svoju ljubav. To mogu biti zagrljaji, poljupci ili bilo što drugo, ali ne i rješenje onoga što je pokušavao postići histerijom.

Histerično dijete 3 godine

Trogodišnja djeca u svemu oponašaju odrasle i teže neovisnosti. Zabrana neke odrasle okupacije često je uzrok napada histerije. Dijete može pokrenuti svaki pothvat samo da pogleda vašu reakciju. Vaše ponašanje u ovoj situaciji mora biti sljedeće:

 1. Nemoguće je zabraniti djetetu da radi planirane stvari i prisili ga da učini ono što je, prema vašim standardima, dopušteno.
 2. Idealna opcija bila bi zajednička igra, kada vi, umjesto gnjeva, ponudite djetetu da sastavi dizajnera ili nacrta sliku. U ovom je slučaju iznimno važno da više komunicirate i svojim primjerom pokažete kako se bolje ponašati.
 3. Psiholozi preporučuju pratiti njihov govor, tako da se u razgovoru s djetetom ne pojavljuju indikativne fraze. Beba će biti mnogo ugodnija ako mu ne kažete da se morate odjenuti u šetnju, ali mu ponudite da se prošeta u dvorištu ili u parku.

Tantrum u djetetu od 4-6 godina

U ovoj dobi djeca ne gledaju samo kako se odrasli ponašaju i što rade. Počinju razmišljati i često uživati ​​u činjenici da roditelji ne mogu doći do zajedničkog mišljenja o svom odgoju. Na 4-6 godina, beba već shvaća da je mama nešto zabranila, a mogu dopustiti i tata ili baka. U ovoj dobi, vrlo je važno da roditelji ne konkuriraju jedni drugima zbog ljubavi djeteta, već da zajednički ispune misiju njegovog pravilnog odgoja.

Tantrumi u ovoj dobi su rijetki, jer s takvom djecom već možete razgovarati, raspravljati o njihovim problemima i pokušati pronaći rješenje. Ako dijete ne dođe u kontakt s vama, bolje je potražiti pomoć profesionalnog psihologa i čitati literaturu o roditeljstvu. Zapamtite: način na koji vaša beba raste ovisi samo o vama.

Chumachenko Olga, liječnica, liječnica

6,597 Ukupno pregleda, 3 pogleda danas

Učinkovite metode suočavanja sa tantrumima djece 4 godine

Tantrumi u djeteta od 4 godine su uobičajena pojava za roditelje. Bez takvih poteškoća rijetko tko uspije. No, reakcija roditelja na takvo ponašanje potpuno je drugačija. Neki štete djetetu, pokušavajući zadovoljiti sve njegove želje, dok su drugi vrlo nepristojni pokušavajući opsjedati dijete.

Kako se ispravno vagati s djetetom od 4-6 godina, koje pomoću histerije zahtijeva željenu?

Uzroci dječje histerije u 4 godine

Uzroci histerije u 4 godine mogu biti različiti, počevši od složenog psihološkog stanja i završavajući s banalnom željom za postizanjem vlastitog.

U dobi od 4 godine, glavni razlozi najčešće su roditeljski neuspjesi u odgoju.

Klinac jednostavno ne zna riječ "ne" i često manipulira odraslim osobama. Ako mama ne dopusti, uvijek može dobiti ono što želi od tate ili bake. Ali postoje kritični uvjeti kada ponašanje postaje nekontrolirano i dijete se ponaša jednostavno neadekvatno. Često, primjerice, histerija u vrijeme spavanja u dobi od 4 godine može biti uzrokovana strahom od mraka, neprihvatljivo je ignorirati dijete ovdje, jer se dijete ne može nositi sa strahom u toj dobi.

Na on-line seminaru Kako brzo staviti dijete u krevet, dobit ćete kao varanje varalicu na poslu s dječjim strahovima.

Sva histerična stanja mogu se podijeliti u dvije vrste: primarnu i sekundarnu. Slični su po izgledu, ali imaju različitu prirodu, kao i potpuno različite načine borbe.

Primarna histerija

Takav tip generiraju muhice odmah i snažna je želja da dobijete ono što želite, ili način da izrazite svoje nezadovoljstvo. Upravo se na vrhunske izljeve može pripisati stupor bebe koja je stajala usred trgovine, počela je histerija i zahtijevala da mu se nešto kupi. Takva stanja nisu ništa drugo nego način manipuliranja odraslim osobama.

To se stanje događa u gornjem dijelu mozga i potpuno je pod kontrolom djeteta. Lako je provjeriti ispunjavate li želju djeteta. Unatoč činjenici da se odrasla osoba može činiti neprimjerenim ponašanjem, dijete sve kontrolira i jasno razumije što želi.

Sekundarni povjesničar

Ali ovo stanje je pravi psihološki poremećaj, neko vrijeme dijete postaje potpuno neadekvatno. Jake negativne emocije ili iskustva toliko su mu važne da gubi kontrolu nad svojim ponašanjem i jednostavno ne razumije što radi.

U tom stanju, beba jednostavno nije u stanju adekvatno odgovoriti na riječi roditelja, odnosno, jednostavno ih ne razumije.

Takvi slučajevi uključuju noćnu histeriju u djeteta starosti 4 godine. Najvjerojatnije su uzrokovani strahom od panike. Više informacija o noćnim užasima djeteta >>>

Ovo stanje se formira u donjem dijelu mozga, čvrsto blokirajući put do vrha, što rezultira time da dijete gubi punu samokontrolu.

Vizualno se čini da je dijete u žaru strasti, dok su misaoni procesi potpuno blokirani. Jedina mogućnost da se nosite s ovim stanjem je pronaći savršen način za ublažavanje mentalnog stresa kod djeteta.

Kako reagirati na tantrum

Ako dijete postane histerično u dobi od 4 godine, roditelji trebaju pravu reakciju. Prije svega, važno je točno odrediti vrstu tantruma. Ovisno o tome, potrebno je odgovarajuće ponašanje roditelja.

Primarna histerija

Takvi krikovi su u svojoj biti izraz emocija kako bi dobili ono što žele. Roditelji imaju samo dva načina da djeluju, da smire dijete tijekom tantruma:

 1. Dajte djetetu ono što želi. To će mu pokazati da će na sličan način uvijek moći uzeti željeni.
 2. Razumno je ignorirati histerično stanje tako da manipulator razumije da njegova izvedba nema učinka.

Takve histerične predstave treba tretirati vrlo mirno, važno je držati se cool.

Ako te tantrumi razljutiše, gledaj seminar, mama, nemoj vrištati! >>>, gdje dobivaš algoritam kako ostati mirna kad dijete ne posluša.

Savjet! Ako se jednom zadovolji želja, čija se potreba očituje uzvikivanjem i vapajima, tada će se uvijek poslužiti upravo takvom metodom.

U takvoj je situaciji vrlo važno objasniti djetetu u mirnom tonu da se iz objektivnih razloga njegov zahtjev ne može ispuniti. Argumenti moraju biti teški i važni.

Možete djelovati u skladu s ovim algoritmom:

 1. Objasnite da ste čuli želju djeteta.
 2. Razumno je i razumljivo objasniti zašto se njegova želja ne može ispuniti, argumenti za dijete moraju biti uvjerljivi.
 3. Izrazite nezadovoljstvo ponašanjem djeteta i objasnite da je to jednostavno neprihvatljivo.
 4. U zaključku, trebali biste napraviti kompromis - obećanje da ćete ispuniti njegovu želju, kada to postane moguće.

Pravi gnjev na najvišoj razini

U takvom je stanju neprihvatljivo grditi dijete ili mu uzrokovati sramotu zbog ponašanja, odnosno, jednostavno je beskorisno. Važno je brzo umiriti dijete, tako da on bude u stanju učinka koji ne šteti sebi i drugima.

Važno je! Jednostavno je neprihvatljivo ignorirati takvo stanje, na primjer, ostaviti dijete na miru ili ga zatvoriti u sobi.

Budući da u ovom slučaju riječi neće donijeti željeni učinak, roditelji bi trebali znati kako zaustaviti gnjev djeteta u dobi od 4 godine.

 1. Prije svega, važno je osigurati taktilni kontakt, to jest, uzeti ga u ruke, zagrliti.
 2. Možete šapnuti nježne riječi u uho, uvjeravajući da nema opasnosti i sve je već dobro.
 3. Ako je moguće, uklonite dijete s mjesta na kojem se dogodio napad.

Nakon što je postignut glavni cilj - napad je izbrisan, možete nastaviti s pažljivim razjašnjavanjem uzroka napada. Histerija bez uzroka u djeteta od 4 godine je rijetka, važno je razumjeti zašto se dijete ponaša neadekvatno. Njemu se ne smije prigovarati da bi se osramotila ili zlostavljala. Važno je shvatiti zašto je mrvica bila u sličnom stanju i učiniti sve da se ne ponovi.

Što nije dopušteno učiniti sa tantrumom

Kada se javi tantrum, ponašajte se što je moguće bolje. Postoji 7 akcija koje roditelji ne bi trebali učiniti:

 1. Nemoguće je odmah ispuniti želju histerijom. Naravno, to će se smiriti, ali onda će se sve ponoviti po utabanom putu.
 2. Nemojte se svađati, a još više ga zafrkavati.
 3. Nema potrebe za plakanjem, to će povećati ljutnju i tantrum.
 4. Ne biste trebali kazniti ili poticati, činjenica histerije bi trebala ići gotovo nezapaženo.
 5. Ne biste trebali ozbiljno shvatiti djetetove riječi i uvrijediti ih, jer u takvom stanju može reći bilo što.
 6. Ne stidite se da se napad dogodio pred drugim ljudima. Ako manipulator shvati da ste malo pred njim u odnosu na druge ljude, onda će se histerija uvijek javljati na javnom mjestu.
 7. Nije potrebno uključivati ​​autsajdere u tantrum. Ako počne shvaćati da njegovi krikovi ne djeluju na nikoga, izvedba će brzo prestati.

Kako brzo zaustaviti tantrum

U različitim situacijama, možete reagirati različito na tantrum kako bi ga zaustavili.

 • Ako se histerija dogodi na javnom mjestu, onda treba pokazati ravnodušnost prema takvom ponašanju.
 • U trenucima histerije, dijete ne razumije što mu se događa. Trebao bi mu pomoći da shvati to objašnjavajući to stanje. Na primjer, da je ljut jer mu majka nije kupila automobil.
 • Nemojte kategorički reći, ako je to dostupno i razumljivo objasniti djetetu razlog odbijanja, onda će se brzo smiriti.
 • Djetetu možete unaprijed ponuditi alternativu. Ako namjeravate otići u dućan, onda biste trebali ponijeti sa sobom bebu tek nakon njegovog obećanja, a ne zahtijevati željenu igračku, budući da još nema mogućnosti za kupnju.

Kao što možete vidjeti, suočiti se s napadima ćudova djeteta od 4 godine sasvim je moguće bez ozbiljnih posljedica njegove psihe. Prije donošenja kategoričkih mjera važno je razumjeti razlog tog stanja, a tek onda tražiti metode borbe. Komunikacija s djetetom trebala bi biti na razini povjerenja, a ne pokazivanjem autoriteta i diktature odrasle osobe.

Trebali biste naučiti zaobići kontroverzne točke u odgoju djeteta bez izravnog sukoba s djetetom. Pogledajte online tečaj Poslušnost bez vikanja i prijetnji, gdje razumijemo više od 12 načina rješavanja problema bez histerije, pritiska i vikanja.

Tantrumi kod četverogodišnje djece: uzroci, savjeti psihologa, što učiniti

Tantrums u djece od 4 godine je standardna faza sazrijevanja kroz koje apsolutno sve bebe prolaze. Ponekad su sami roditelji krivi za pojavu hirovitosti. Kako to spriječiti i kako se nositi s djetinjastom histerijom, pogledat ćemo članak.

Glavni razlozi

Tantrumi u djece od 4 godine su normalni u ovoj dobi. Djeca imaju puno želja i interesa, koji se često ne slažu s razumijevanjem odraslih. Ako dijete ne uspije postići svoj cilj, tada osjeća osjećaj ljutnje i iritacije. Stoga se može zaključiti da je glavni uzrok histerije neslaganje s odraslima.

Razmotrite situacije koje najčešće izazivaju hirove djeteta:

 1. Želja da privuče njegovu osobu maksimalnu pozornost.
 2. Želja da dobijete nešto važno i neophodno.
 3. Nemogućnost da se izrazi nezadovoljstvo usmeno.
 4. Nedostatak sna, umor i glad.
 5. Bolest ili stanje nakon nje.
 6. Pojačana skrb za odrasle.
 7. Stroga roditeljska kontrola nad djetetom.
 8. Nedostatak izraženog odnosa s pozitivnim i negativnim djelovanjem mrvica.
 9. Pogreške u odgoju djeteta.
 10. Odvajanje od zabavnih i zanimljivih aktivnosti.
 11. Slabo ili neuravnoteženo skladište dječjeg živčanog sustava.
 12. Nedovršeni sustav nagrada i kazni u obitelji djeteta.

Tantrumi kod 4-godišnjeg djeteta i uzroci koji ih uzrokuju najčešće su povezani s gore navedenim situacijama. Suočeni s hirovima djece, roditelji ne shvaćaju uvijek kako se pravilno ponašati u takvim slučajevima i žele samo da se djeca što prije smire, zadovoljavajući njihove zahtjeve.

Tantrumi djece vrlo često zaključuju odrasle osobe o stanju ravnoteže. Roditelji bi trebali razumjeti da mnogo toga ovisi o njihovom ponašanju i reakcijama u takvim situacijama, naime, da li izljevi traju godinama ili prestaju postojati nakon nekoliko neuspješnih pokušaja. U praksi je utvrđeno da odrasli koji su ravnodušni i smireni za dječje muhe, često postižu pozitivne rezultate u suzbijanju takvih manifestacija.

Mama, pomozi mi

Koja je suština pojave histerije kod 4-godišnjeg djeteta?

Činjenica je da histerija nije karakteristična za djecu u ovoj dobi ne na temelju "želim", nego zbog ogorčenosti. A krik sa suzama je banalna žalba mami za pomoć, jer negativne emocije preplavljuju dijete do te mjere da se s njima ne može nositi sam. U ovom slučaju, vrlo je važno pomoći djetetu da razumije situaciju.

Da biste to učinili, potrebno je saznati od njega informacije o tome što se dogodilo, čega se boji i dati savjete o tome kako se ponašati. Bilo bi korisno objasniti da se to može riješiti i dati nekoliko preporuka. Neki roditelji se pridržavaju pravila: djeca će sama razumjeti. Ali ako je dijete došlo svojoj majci za pomoć, to znači da ga treba. Pošaljite ga natrag i savjetujte da sami riješite problem, to je kao izdaja. A to je vrlo loše za budući razvoj djetetove osobnosti.

Kako se boriti?

Što je histerija u djetetu od 4 godine? Što učiniti u ovoj situaciji? Prije nego što se okrenemo pitanju borbe protiv ove pojave, potrebno je razumjeti suštinu pojmova kao što su "histerija" i "hirov". Potonja djeca nastoje namjerno pribjeći, da bi dobila ono što žele ili ne, kao i da im je zabranjeno u određeno vrijeme. Hirovi, kao i tantrumi, popraćeni su plakanjem, vrištanjem, udaranjem stopala i rasipanjem igračaka ili drugih improviziranih predmeta. Često nisu izvedivi. Obično se manifestira u oklijevanju odlaska u vrtić ili šetnju, kao i kada dijete treba slatkiše i druge slatkiše.

Tantrumi pripadaju nevoljnom obliku manifestacije emocija. Često takvo stanje kod djeteta može biti popraćeno glasnim plačem, češanjem lica i udaranjem šaka o zid ili stol. Često postoje situacije kada beba ima nekontrolirane napade, u kojima mrvice nastoje izvući most.

Roditelji trebaju uzeti u obzir da su dječji tantrumi snažan emocionalni šok, koji je dodatno pojačan osjećajem iritacije, očaja i agresije. Tijekom tog stanja, djeci je vrlo teško kontrolirati sebe, zbog čega neki mogu početi udarati glavom o zid ili pod bez da osjećaju bol. Tantrumi imaju tendenciju povećavanja s pažnjom drugih. Oni će brzo prestati nakon nestanka interesa drugih ljudi u tom procesu.

Dijete u 4 godine kotrlja gnjeva

Kao što je gore spomenuto, takva reakcija se često manifestira zbog pogrešnog ponašanja odraslih u takvim situacijama. Najčešće ta djeca ne znaju riječ "ne", jer su često dopuštena i dopuštena od strane rodbine.

Djeca u ovoj dobi su vrlo pametna i pažljiva. Oni dobro znaju, ako je majka zabranila, onda se možete obratiti baki ili tati s istim zahtjevom, oni ne smiju odbiti. Kako bi se izbjegle takve situacije, potrebno je utvrditi popis dopuštenih i zabranjenih stvari sa svim članovima obitelji. Pokušajte u odgoju mrvica držati se zajedničkog mišljenja i biti dosljedni. To jest, ako je majka zabranila, onda bi se i ostali trebali pridržavati tog stava.

Uzrok zabrinutosti

Stalni izljevi djeteta u dobi od 4 godine mogu signalizirati moguće probleme s njegovim živčanim sustavom. Obratite se neurologu ako je:

 1. Tantrumi se često ponavljaju, pretvarajući se u agresivni oblik ponašanja.
 2. U djeteta, oni se nastavljaju dugo vremena.
 3. Dijete tijekom napada uzrokuje štetu sebi i ljudima oko sebe.
 4. Povremeno, za vrijeme hirovima, mrvica gubi svijest i zadržava dah.
 5. Histerični napadi su posebno akutni tijekom noćnog sna. Mogu biti popraćeni ozbiljnim promjenama raspoloženja, strahovima i noćnim morama.
 6. Stanje histerije završava povraćanjem i kratkim dahom. Nakon toga, beba može postati umorna.

Ako je zdravlje djeteta u savršenom redu, onda je razlog skriven u obiteljskim odnosima, kao iu reakcijama rodbine i ljudi unutarnjeg kruga na ponašanje mrvica. U borbi protiv takvih stanja vrlo je važno održati mir i smirenost. Budite strpljivi sa svojim djetetom. Pokušajte pronaći kompromis. Mnoge hirovitosti i tantrumije beba mogu se upozoriti ako odmah otkrijemo uzrok njihove pojave.

Zapamtite da ste važniji

Dijete u 4 godine ne posluša? Histerično dijete ne smije djelovati na vas kao da ste pod njegovim utjecajem. Zapamtite da ste vi ti koji odgajate svoje dijete, a ne vi.

Ako trebate ići na posao, a dijete diže vrisak i ne pušta vas - idite i radite. Dijete će, naravno, plakati i vrištati. Jao, ali to se ne može izbjeći. Ali s vremenom će shvatiti što se od njega traži. Prema dječjoj psihologiji, najbolji roditelj je onaj koji koristi svoju moć da se brine o vlastitoj bebi, i zna kako to učiniti kako treba.

Razmislite o budućnosti vašeg djeteta

Kada je dijete od 4 godine histerično, roditeljima nije uvijek lako ostati u stanju mira. Većina odraslih se osjeća kao loša majka ili otac u takvim vremenima. Unatoč svim pravilima i obilježjima roditeljstva, morate se osloniti na svoju intuiciju. I ako trenutno smatrate da je primjena pravila “roditelj bi trebao biti superiorniji” neprikladna, onda je ne slijedite. Ali zapamtite da takve slabosti ne morate zloupotrebljavati.

Ponekad možete razgovarati s djetetom 15 minuta, kada vas ne pusti. Ali samo ako takvi izljevi nisu redoviti nakon drugog razgovora. Pokušajte se ne naprezati.

Odgovaranje na gnjev djece u dobi od 3-4 godine isto je kao gašenje požara koji je već počeo. Umjetnost roditelja nije borba protiv hira djeteta, već sprečavanje takvih situacija u budućnosti.

Savjeti za psihologiju

Tantrumi kod djece od 4 do 5 godina zahtijevaju ispravno ponašanje roditelja kao odgovor na takve hirovitosti.

Postoji nekoliko radnji koje su kontraindicirane za roditelje u takvim situacijama:

 1. Uz tantrum u svakom slučaju, ne možete ispuniti želju djeteta. Naravno, ova akcija će smiriti mrvicu, ali uskoro će se sve opet ponoviti, ali već uz stazu.
 2. Nemojte se prepirati s djetetom, a još ga više zadirkujte.
 3. Nemojte ići na povišen ton, jer to neće smiriti mrvicu, već će samo povećati histeriju i ljutnju.
 4. Nemojte kažnjavati ili poticati dijete. Pokušajte učiniti da hirovima prođe neopaženo.
 5. Ne uzimajte riječi djeteta u takvom stanju preozbiljno, jer tijekom gnjeva može reći bilo što bez razmišljanja o značenju i posljedicama onoga što je rečeno.
 6. Ako se napad dogodio pred drugim ljudima, nemojte se sramiti pred njima. Mali manipulator je svjestan da ste mu inferiorni pred okolinom, a uskoro će se na javnim mjestima početi pojavljivati ​​tantrumi.
 7. To ne bi trebao biti uključen u proces hirovima drugih, onda će dječak shvatiti da njegove suze ne utječu nikoga, a izvedba će se brzo završiti.

Kako brzo stati

Histerično dijete u 4 godine: što učiniti? U različitim situacijama možete reagirati potpuno drugačije. Ali bolje je pridržavati se sljedećih preporuka:

 1. Ako se histerija dogodila na javnom mjestu, onda morate pokazati svoju ravnodušnost prema sličnom ponašanju djeteta.
 2. U trenucima ljutnje i histerije djeca ne znaju što im se događa. Mama treba pokušati objasniti djetetu što je moguće sličnije stanje i uzroke njegove pojave.
 3. Nije potrebno kategorički uskratiti djetetu nešto kada postoji prilika da se detaljno objasne razlozi za to. Djeca starija od tri godine razumiju odrasle. Dakle, za smirivanje bebe je mnogo lakše.
 4. Možete unaprijed predvidjeti situaciju. Primjerice, idete u trgovinu, pokušajte objasniti djetetu da danas neće biti moguće kupiti igračku, jer takva mogućnost ne postoji.

Kako se nositi s hirovima djeteta od 4 godine sasvim je moguće bez ozbiljnih posljedica za njegovu psihu. Ali prije donošenja kategoričkih mjera treba shvatiti razloge nastanka takvog stanja, a tek onda nastaviti tražiti metode borbe. Komunikacija s djetetom trebala bi biti na razini povjerenja, a ne pokazivanjem neupitnog autoriteta roditelja. Ali moramo zapamtiti pravilo u kojem je odrasla osoba važnija. Naravno, ovo je prilično tanka linija između vodstva i povjerenja, ali, ipak, treba je poštivati.

Dugotrajna kriza

Pregledali smo sve potrebne informacije o histeriji kod 4-godišnjeg djeteta i savjet psihologa. Ali vrijedi ostati u još jednom trenutku. Postoji pojam dugotrajne histerije, što zahtijeva detaljnije razmatranje, jer takvo stanje može dovesti do ozbiljnih problema.

Što onda savjetuju psiholozi:

 1. Pokušajte ne dopustiti hirovima i tantrumima. Ako je djetetov dan bio vrlo intenzivan i ispunjen emocijama, onda ga okupajte što je prije moguće i stavite u krevet. Možete ponuditi biljni čaj iz kamilice.
 2. Pokušajte ometati dijete tijekom tog stanja. Predložite da vidite knjigu, slike i ostalo. Govori što može djelovati na njega i omesti ga.
 3. Često pojavljivanje gnjeva doprinosi publici. U takvim situacijama, morate ostati s djetetom sami u tišini oko tri minute. Tada možete tiho i pouzdano razgovarati s njim, skrećući pozornost na druge stvari ili predmete.
 4. Osjećaj usamljenosti. Djeca starija od dvije godine se ne plaše u poznatom ambijentu. Stoga, tijekom pojave sljedećih hirova ili tantruma, ostavite dijete da sjedi 4-5 minuta u zasebnoj prostoriji i razmisli o njihovom ponašanju.
 5. Držite se u ruci. Zapamtite da je dijete u procesu odrastanja i da mu je sada vrlo teško. Prvo se susreće s velikim protokom emocija i pokušava ih riješiti. I vrlo često ova borba dovodi do histerije.
 6. Ne zagrijavajte slične uvjete s analizom. Izbjegavajte takve tvrdnje kao što sam “ja sam kriv”, “rekao sam vam da to ne možete učiniti”, “jer me niste slušali”.
 7. Budite dosljedni u svojim riječima i djelima. Kao što smo ranije spomenuli, glavni krivci u histeričnoj djeci su njihovi roditelji. Prvo, svi im dopuštaju, a onda se iznenada pojavljuju zabrane. Ili, na primjer, mama zabranjuje, a baka ili tata dopuštaju. Dijete u takvim situacijama uči manipulirati vrlo brzo, a najlakši način u ovom slučaju je bacanje bijesa. Stoga je važno unaprijed raspraviti sa svim članovima obitelji što učiniti mrvicama, a što ne.

Razgovarajte s djetetom, unatoč njegovim godinama. Možete razgovarati o svemu nakon što se dijete smiri. Mrvica mora razumjeti prave razloge zašto ne može dobiti ono što želi ovdje i sada.

Dnevni tantrums na dijete od 4 godine

Annie, odgovaram što je više moguće. To znači da ću tijekom dana odgovoriti. Odvojimo tri dana za konzultacije kako bismo imali vremena za rješavanje vaše situacije. Ako vam treba više vremena, onda ga povećajte.

Ako ste zadovoljni s ovom opcijom, možemo početi.
Pitanje 1: koliko imate godina?
Pitanje 2: navedite svoje specifično pitanje (ili pitanja) s kojima ćemo se baviti.

Razgovarajmo o svijesti. Dijete u ovoj dobi, naravno, ne može shvatiti zašto sve to čini. Ali on savršeno dobro razumije da mora pokušati razumjeti ovaj svijet. Sada je u godinama kad treba testirati svijet za snagu i roditelje. To je njegov razvoj. Kroz svoje ponašanje pokušava razumjeti cijeli svijet. To je njezina takozvana prva kriza, i dalje će biti kriza u odlasku u školu i srednju školu kada odlazite u stariju školu, a onda kada ode na sljedeće obrazovanje, ponovno će se manifestirati na različite načine, a ne uvijek na pozitivan način. Ovo je njezin život. I njegov takav razvoj.

Što ona uči?
Prepoznaje vas, jer samo ste vi njezina najvažnija osoba u životu. Izgleda da vidi može li se izraziti i želi vidjeti što će se dogoditi. Sjećaš li se onih trenutaka kad je bila mlađa? Ona plače - trčite i tješite je. Navikla je na činjenicu da si uvijek tu i uvijek je želiš smiriti. Također, uvijek si učinio za nju ono što je htjela (naravno, čak ni tada nije znala što radi). Jednostavno je - plakala je kad joj nije bilo udobno u krevetu, kad je htjela jesti - također je plakala kad je htjela spavati - bila je hirovita. Sada čini isto, samo u drugim situacijama.
Želi se manifestirati. Želi joj pokazati I. I ovo je dobro, jer je to njezin način da postane zreliji.
Jasno je da ste izgubljeni i ne znate kako biti. Čini se da je već narasla i želi se tako ponašati.
Kako ti se sviđa ono što govorim?

Razmislimo o hirovima:

1. Raspoloženje se pojavljuje u pogrešno vrijeme.
2. Ne možete utjecati na raspoloženje.
3. Stidite se ponašanja koje vaša kći pokazuje u javnosti.
4. Pretpostavljate da dok je vaša kći histerična, ljudi oko vas prvo razmišljaju o tome kakav ste roditelji.

Koje ste izjave pristupili, ili možda sve? Dakle, vi sami dodajete?

Radi se samo o činjenici da ste vi i vaše dijete sve jasno. Ona je nestašna. To je činjenica. Što se događa s tom mamom? Pretpostavljam: ona je smirena, suzdržana u emocijama, iako je u sebi i čir, kao i ti. A ona mirno kaže što se događa i ne vrijeđa, ne dira dijete s njim, kao da se ništa nije dogodilo, već samo dijalog.

I sada zapamtite sebe u situaciji: kada se osjećate loše, ne uspijete, ljutite se, već ste pokušali učiniti mnogo, ali sve je beskorisno. Vrlo ste uzrujani svima i svima. Vi kao "jež" izvučete igle i spremni ste prekinuti sve i sve. Pokušavate se smiriti i razveseliti svim onim načinima koji ne rade (već ste ih sve isprobali)
A sada pitanje: što će se dogoditi s vama ako zagrlite u ovom trenutku?
Vjerojatno ćete odgurnuti. Reci mi da ti ne pristupam. Uostalom, potrebno vam je vrijeme da se ohladite. I tek nakon toga prepustite osobu sebi. A onda se možeš zagrliti.

Pa, kao što i ti to primjećuješ.

[quote = №12 | u215416 | Anuta96] ako igramo zajedno i ne razumijem kako se igra, može se i ljutiti.
[Citat]

Vrste igara:
1. Igra
2. Učenje u obliku igara

Prvo, morate ga razdvojiti. Jasno je da će vaša djevojka naučiti u svakom slučaju iu uobičajenoj igri i na treningu. Razlika je u tome što je igra samo vrijeme djeteta i njena pravila! Čak i ona pravila koja izgledaju nestvarno!

A sada se složimo s vama. Postoji nekoliko VAŽNIH pravila za igre s djecom.
Napisat ću nešto potpuniju verziju. Sada najosnovnije.

1. Igrajte 10-15 minuta dnevno.
2. Nitko i ništa vas ne bi trebali ometati. Vi i vaše dijete to morate razumjeti. Vrijeme je za vas oboje ili za troje (ako se tata spaja). Ovo je vrijeme djeteta i samo on ga raspolaže onako kako on smatra potrebnim. On će početi igrati jednu stvar, onda se neće prebaciti na drugu prije nego što se prebaci na drugu - vaš je zadatak igrati po svojim pravilima.
3. Isključite TV.
4. Isključite zvuk na telefonu.
5. Dajte vodstvo djetetu. Nemojte se natjecati! Dijete je uvijek u pravu.
6. Velikodušno pohvalite ideje djeteta, njegovu maštu i kreativnost.
7. Oponašajte dječje postupke i činite sve što on traži u prihvatljivom ponašanju.
8. Dobijte nered tijekom igre.
9. Ne pokušavajte "učiti", samo igrajte, neka to nije sve.
10. Ne postavljajte puno pitanja, možete samo komentirati što dijete radi. Na primjer, stavite malu kocku na jednu veliku i ona je bila sputana ili ste posadili lutku na visoku stolicu. Gledajte i samo razgovarajte.
11. Navedite pravila igre u djetetu.

Napiši ovdje kako radiš:
datum:
Vrijeme igre:
Kako se zove igra:
Što je korišteno tijekom igre (koje pravilo):
Reakcija djeteta:
Roditeljska reakcija:

Učinite to cijelo vrijeme i uzmimo tjedan dana za ovu vježbu. Svaki dan šaljite izvješće.
Ako se slažete, možete početi kako želite.

Pročitajte Više O Shizofreniji