Junakinja naše današnje priče, Marina Budaeva, nije skrivala svoje lice. I tijelo također. Ne samo da je preživjela nakon ekstremne iscrpljenosti, već je postala i fitness trener i promotor zdravog načina života. A ona zna posljedice stalne "borbe s pretilosti".

Kako sam počeo gubiti težinu

Imao sam 14 godina kad sam prvi put odlučio "boriti se sam sa sobom". Bio sam zaokružen ranije od svojih vršnjaka. Imao sam kukove i grudi, privukla mi je veliku guzu, a tanak struk previše je naglašavao to bogatstvo. Nisam ga smatrao lijepom. Htjela sam biti poput svih djevojaka, a sve djevojke u razredu bile su, kao i na izborima, trske.

Bilo mi je neugodno zbog svoje ženstvenosti. Najviše me je bilo neugodno zbog muških pogleda - ne dječačkih, nego muških. Upoznali su me muškarci oko 30 godina, svidjelo mi se, dali su mi komplimenti. Sada shvaćam da sam s visinom od 162 i težinom 53 kg, s bokovima 90 cm bio jako ukusan. Ali onda sam psihološki bio loš, osjećao sam se kao komad mesa, predmet za vulgarne poglede, iu svemu tome krivio sam moju previše zrelu figuru. Htjela sam imati tanko, ravnomjerno tijelo. Težina je 45 kg.

Naposljetku, završio sam riječima mog koreografa koje mi ne smeta da izgubim na težini. I to je sve. Počeo gubiti težinu.

Kako sam počeo gubiti težinu

"Smršavite pravo"

Brzo sam shvatio što ću sjesti na gladne dane - na kvar. I trebao mi je trajni rezultat. Naravno, Internet mi je pomogao, pročitao sam sve što je bilo tamo na temu "Kako izgubiti težinu", stavio sve moguće eksperimente na sebe. Znam točno kako svaka tehnika funkcionira. Kada ga sada čitam, srce mi se slama, znam kako "zdrava prehrana" i "prehrambeni savjet" mogu ubiti nekoga tko je discipliniran i to će učiniti s revnošću. Naučio sam brojati kalorije, shvatio sam da ako jedete 1000-1200 kcal dnevno i trenirate, proces ide bez mnogo gladi.

Nekoliko mjeseci kasnije, do finala u 9. razredu, već sam težio 45 kg. S težinom od 49 kg izgubio sam menstrualni ciklus. Podsjetit ću vas da sam počeo gubiti težinu s 53 kg, odnosno samo 4 kg su bile kritične za moje žensko zdravlje. Naivno sam vjerovala da će uskoro sve biti obnovljeno.

Obitelj je pobijedila uzbunu, zaprijetila mi da neću dopustiti da plešem... Shvatila sam da su bili u pravu, ali to je bilo strašno sažaljenje za taj napor. Kako je to - napustiti postignuća i namjerno se udebljati. Ja ne samo da se nije zaustavio, već je i smanjio dnevni unos kalorija na 900 kcal, jer je organizam prilagođen 1200...

Sjećam se kako smo išli prema moru, gdje nije bilo vaga za hranu, uobičajenih proizvoda s malo masnoće i drugih stvari. Moji rođaci su se nadali da će me ugojiti bez "kontrolnih alata", ali učinak je bio suprotan: toliko sam se bojao da ću nekontrolirano rasti, da sam skoro prestao jesti i plivati, plivati ​​...

Točka bez povratka

Ova noćna mora trajala je dugo, četiri godine. Liječnici su me povukli, propisali pilule, histerično sam se borio. Ali čak i bolesti koje su me napadale jednu po jednu, užasne rezultate testova, pogoršanu kožu lica, nisam mogao uvjeriti da bih trebala jesti. Glava se vrtjela gotovo do gubitka svijesti. Skale su pokazale 37, djevojka s licem koje se pretvorilo u crveni nered promatrao me iz ogledala. Nije bilo milimetra na koži, nije bilo prekriveno ogromnim, bolnim aknama (tako da nisam fotografirala - a sada vam ne mogu pokazati kako izgleda žensko tijelo od 37 kg). Ruke i noge su mi bile stalno hladne. Sve je postalo jako loše kad jednog jutra nisam mogao ustati iz kreveta. Tada sam shvatio da je još jedan korak - i kraj. Kasnije je jedan od liječnika nakon pregleda rekao majci: „To je neka vrsta čuda da je prestala. Samo nekoliko kilograma, a ona ne bi bila spašena ni pod mlazom glukoze.

Nakon toga počela sam jesti više ili manje normalno. Bilo je više ili manje - koliko je to dopuštalo moje stanje. Želudac se smanjio na takvu veličinu da je bilo potrebno jesti male, ali visokokalorične dijelove i što je češće moguće. Inače je bilo bolno. Još uvijek sam siguran da su me vukli prije spavanja. To je ono što je najbolje asimilirati.

Do 18-te godine, moja noćna mora je izgledala kao da je gotova, vratila sam 53 kilograma, u svom životu se pojavila voljena osoba, moj ciklus je obnovljen i postao sam sretan.

Jao, ovo nije kraj priče.

Odgođeni učinci

Kad sam imao 19 godina, bio sam otrovan, toliko da sam za nekoliko dana izgubio nekoliko kilograma. I menstrualni ciklus je ponovno odmah zalutao. To jest, zaustavljen. Uz strah, brzo sam se otselila natrag, ali se nikad nije vratio. Liječnici su rekli da se stres tijela nadovezuje na stres - a višak mase je potreban da bi se reproduktivna funkcija mogla oporaviti. Dobio sam 56 kg... Nije mi pomoglo.

Odlučio sam da, budući da se ništa nije promijenilo, onda barem trebamo vratiti vitkost. Prijavio se u teretanu i pridružio se modnom "Fitnessu". Ljuljanje, proteinska dijeta, sušenje, sportska prehrana - sve je to bilo sveto za mene. Čak sam naučio sportskog nutricioniste i fitness trenera koji trenutno uspješno radi na ovom području. Moje ludilo je trajalo dvije godine, došao sam do težine od 50 kg, ali ne samo zbog gubitka težine, nego i dobivanja raskošnih reljefnih mišića.

Udala sam se... I opet sam počela ići liječnicima, jer sam sanjala da ću zatrudnjeti. Svi liječnici (apsolutno svi!) Uvjerili su se da masno tkivo nije dovoljno, da je tijelo u stanju dubokog stresa i da je potrebna hormonska terapija.

Na hormonima sam se oporavio na 61,5 kg. Zahvaljujući mom suprugu, koji je ne samo podržao, već je učinio sve da mi bude ugodno u novom tijelu. Pjevala sam pohvale i čak me uvjerila da se u takvoj težini osjećam bolje. Pomogao mi je prevladati svoje prehrambene strahove, jer mi je sve što nije pripadalo kategoriji "pravilne prehrane" izazvalo živčane napade. Napravio sam nevjerojatne napore da prevladam masnoću, šećer i fobiju i naučim jesti jednako bezbrižno kao u djetinjstvu, ne razmišljajući o kalorijama. Nakon šest mjeseci svakodnevne mučne borbe, postao sam normalna osoba. Ne vraćam se na vagu nekoliko mjeseci. Uspješno sam otkazala hormonsku terapiju, bez tableta, moja težina pala je na 59 kg i mirno stajala na toj težini bez kontrole u prehrani. Da bi održala tijelo, započela sam akupunkturu i hirudoterapiju, upoznala sam se s orijentalnom medicinom. Ciklus je podešen, koža je izbrisana. Liječnici kažu da je tijelo spremno za trudnoću.

Ali još nisam spreman. Definitivno ne želim ponavljanje priče. Nema bivših anoreksika - to je sigurno. Bolest mijenja oblik, ali ostaje duboko u glavi. U mom slučaju, izbije se kad god budem pod stresom. Odmah me tjera da preuzmem kontrolu nad svojom prehranom, životnim stilom - i samo se tako mogu smiriti. Međutim, usprkos boli i razaranju koje mi je donijela bolest, zahvalan sam joj. Prvo, u dobi od 15 godina, shvatio sam koliko je važna obitelj. Kada se osjećate loše, nitko vas ne treba osim nje. Drugo, moj fanatizam je odredio moju profesiju. Na najbolji mogući način, pokušavam obrazovati djevojke koje mi se obraćaju, objašnjavajući im njihovu želju da "izgube 3 kg tjedno" ili da smršavite na N kg, što u početnoj težini može biti presudno za zdravlje i život. Jasno naznačujem gdje je linija preko koje je nemoguće prijeći, i nikada ne poduzimam one čiji je zahtjev očito suprotan medicinskim pokazateljima.

Osim toga, počeo sam pomagati onima koji su već zarobljeni u anoreksiji. Komuniciram i komuniciram s njima na forumima i društvenim mrežama. Pokušavam ih podržati i pomoći izaći iz ove nevolje. Tek nakon što prođem ovim putem, razumijem što osoba doživljava i mogu pronaći prave riječi. Poznavanje prehrane daje mi mogućnost da ljude izvučem iz ovog dna.

Anoreksija: Moja povijest bolesti

U djetinjstvu sam bio sasvim obicno dijete. Bila je vrlo aktivna, vesela, voljela je jesti. Uvijek sam se isticala visokim stasom i tankom stasom, ali geni moga oca utjecali su na mene širokim prsima i ispupčenim rebrima, što je rezultiralo strukturom trbuha - čini se da on ističe. Zbog toga su me zvali trbušastim (dečki vole zadirkivati ​​djevojke). Nisam obraćao pozornost, nastavio jesti i živjeti na vaše zadovoljstvo.

Prijelazno doba je došlo... O da, te dobi, kada želiš izgledati najbolje što želiš, voliš dječake, već se osjećaš kao odrasla osoba, počinješ kopati u sebe i tražiti mane, načine za njihovo rješavanje. Moj glavni nedostatak bio je debeli trbuh i tanke noge! Paradoks, je li? Pa, sad shvaćam da je ovaj želudac samostalan i da je u njemu bilo malo masnoće. Pa, osim ako u to vrijeme nisam mogao razumjeti? Ne! Kompleksi su također bili pogoršani zadirkivanjem dječaka, a prijateljica joj je često preporučivala povlačenje želuca. Tako sam živio do 16 godina. Imao sam dečka koji nije razmišljao o mojoj duši, ali mi je izumljeni kompleks spriječio da živim.

Jednog dana sam odlučio izgubiti težinu....

Umjesto uobičajene tjestenine / krumpira za večeru počela sam jesti salate. Onda je uopće uklonio žitarice. Roditelji su počeli lagati da jednostavno ne želim jesti. Usput, moji roditelji su mi uvijek vjerovali i nisu mogli ni sumnjati u moje riječi i osjetiti nešto loše.

Proces je bio spor. Nije mi se svidjelo. Zamolio sam majku da kupi čaj i kavu za mršavljenje. Tada je moja majka bila oprezna, ali ja sam joj tvrdila da je to samo da uklonim toksine iz tijela, aha-aha. Popio sam ga u pakiranjima. Ali želudac nije nestao... Tada sam počeo raditi dane posta na kefiru i krastavcima. Iskreno, nisam primijetio kako sam postao žrtvom lijevka zvanog anoreksija. Ali kad sam shvatio što se događa, već sam težio 37 kg s visinom od 173...

Dopustite da vas podsjetim da nikada nisam bila debela! U početku sam imao samo 50 kg. Da, kvaliteta tijela nije bila dobra. Mršavi trbuščić, ali sve se može pojačati treningom. Ali ne! Neophodno je trošiti vrijeme, energiju i prisiljavati se na to! Ne jedite nešto lakše!

Dakle, 1,5 godina bio sam u zaboravu. Mučio sam se samo mukama - kao da bih lagao sve što jedem. Sjećam se tog vremena savršeno dobro: kako sam čekala doručak. Probudio sam se, popio dvije čaše vode i čekao 30 minuta. I ovdje je čarobni doručak... Cijela 2 mala zelena jabuka i kruh. Toliko i ukusno. Činilo mi se da sam pojeo mnogo nerealnih stvari, da ću se zasititi. Stoga sam ostatak dana jeo 3 vjeverice i krastavce.

Postao sam razdražen, ali ga nisam primijetio. Činilo mi se da sam još uvijek debeo, iako su svi na ulici stalno prstima gurali, smijali se, okretali se i govorili: “Gledajte, anoreksična žena dolazi! Da, radije bih bio deblji od toga! " Bio sam uvrijeđen, plakao, ali nisam donosio zaključke.

Jednog dana došla je spoznaja o onome što mi se događa. Konačno sam vidjela da mi kosti ističu, da mi je cijelo tijelo u kosi (imao sam kosu čak i na leđima!), Kosa mi pada iz glave, izgledam kao kostur. Iako su mi rodbina o tome govorili svaki dan, moj brat se zvao "Buchenwald". Dolazila su strašna vremena. Plakao sam svaki dan nekoliko puta, mučio sam sve svoje najdraže. U meni su živjele dvije osobe: prva je sve razumjela i željela se popraviti, oporaviti, udebljati, a druga je sve zabranjivala, bojala se hrane.

Pokušao sam jesti, kao što mi se činilo, kako sam se gnojio (sjećam se kako sam plakao da sam bio pun hrane, da je nemoguće žuriti s hranom tako oštro, ali zapravo sam pojeo samo pola tanjura od kuhanog kupusa). Poludjela sam, ovisila o hrani. Izbjegao sam je, ali istodobno sam shvatio da je to potrebno. Došlo je do paranoje. Prigovarao sam sebi za svaki pojedeni komad. Tijekom vremena dijelovi su postajali veći, a osjećaj krivnje za ono što se jelo pojačan. Moj mozak je eksplodirao. To je trajalo 2,5 godine.

Drago mi je što nisam otišao u drugu krajnost - bulimiju. Borio sam se sam sa sobom. Dobio je do 49 kg, ali je ostala u glavi - anoreksija. Tada sam odlučio otići u dvoranu i razraditi hranu. Doista sam uspio. Nisam jeo bananu ako je vježba bila loša. Uopće nisam mogao jesti, ako ne i čučnuo. Trenirao sam 2,5 sata u nevjerojatnom ritmu (pitajući se odakle mi snaga). I opet sam 41 kg. Opet, nemojte jesti, opet gnjev, opet postoji strah.

Prijavio sam se za @ekkkaty Instagram, slijedio phytonije i oponašao njihovu prehranu. Samo su usudom svi "fitoni" sušili. A ja sam gori?

Nije bilo napretka. Htjela sam da ova masa raste. Smiješno, ha? Čak sam kupio i protein. Vidio sam ga i razmišljao kako mišići rastu. Ništa se nije promijenilo, jeo sam 800-900 kcal, radio sam 4 puta tjedno tijekom 2,5 sata.

Na mojoj stranici počeli su se pretplatiti. Bilo je komentara u stilu: “Što radite sa sobom? Morate jesti kruh, ali ne i travu s proteinima! ”. Bio sam uvrijeđen. Ali u mojoj glavi počele su se pojavljivati ​​zdrave misli. Počeo sam dodavati žitarice za doručak. Nisam se oporavio, ali krivnja za jelo me nije ostavila. Svakoga dana majci sam govorila da sam počela jesti toliko, ali zapravo se ništa nije promijenilo. Jadna moja majka, koliko je morala proći sa mnom! Iznenađujuće, nedostatak menstruacije za 2, 5 godina me se nije ticao, mislio sam samo o toj slici.

Postupno, želja da se izvuče prelazi strah od jedenja. Počeo sam podizati kcal. Izračunao sam stopu za povećanje težine - 2600 kcal. Bilo je previše za mene. Ali pokušao sam jesti. Ponovno sam naučila jesti. 2,5 godine zaboravio sam okus hrane. Sve sam pokušao prvi put. Naravno, izborio sam jelovnik za dan unaprijed. Počeo sam sanjati hranu, mislio sam samo o njoj. Što jedem, što za doručak, što za ručak, što za grickalice, i da li je moguće, je li moguće. Izvadio sam majku, borio se s rodbinom: nisam sjedio s njima za istim stolom, jer su me prisiljavali da jedem uobičajenu "štetnu" hranu. Često sam odlazila u drugu sobu i tamo sam jela pileća prsa.

Bilo je teško. Svi su mislili da sam lud. Nagnuo sam se na hranu, nisam mogao jesti. Mogao bi pojesti cijelu piletinu i ostati gladan. Moje iscrpljeno tijelo više nije moglo tolerirati kvantitativna ograničenja. Pojeo sam 3-4 komada svježeg sira odjednom s litrom kefira, kantama malina i jagoda, komadima kruha. Dugo nisam mogao dobiti dovoljno. Ako je preda mnom bila hrana, onda sam je pogledao očima gladnog vuka i nagnuo, iako tijekom bolesti uopće nije bilo osjećaja gladi.

Težina je počela rasti. Sa svakim kilogramom koji je stekao, svijest je postala "čišća". Nisam primijetio kako sam se navikao na velike porcije, kako mogu jesti slatkiše ili čokoladu. Naravno, također se promijenila obuka. Pročitao sam mnogo literature o povećanju težine i težini. Počela sam trenirati po satu 3 puta tjedno i nastaviti to činiti do danas. Morao sam se prisiliti na jelo. Mnogo, često, ogromnih porcija. Shvatio sam da mi treba, da se inače neću mijenjati.

Čim se pojavio unutarnji poticaj, želja - rezultat nije bio dugačak! Sada težim 50 kg. Puno jedem, ali ne osjećam krivnju, mogu sigurno jesti slatkiše, kolače. Ne želim se zaustaviti u ovom trenutku, debljanje se nastavlja, ali u drugom smjeru. Volim vježbati u teretani, volim kako mi mišići postaju jači, kako se mijenja moje tijelo. Trening daje određeno samopouzdanje, poticaj za promjenu i napredak.

Jako mi je drago što sam se uspio nositi s ovom bolešću i sama. Sada razumijem koliko je djevojčica slaba, a zdravlje je mnogo važnije od figure. Bolest je ostavila svoj trag na mom zdravstvenom stanju (ipak, tijelo se borilo za život posljednje sile). Vjerujem da ću sve moći popraviti. A ako moja iskrena priča pomogne nekome, bit ću izuzetno sretna.

Kako sam se borio s anoreksijom: desetogodišnja priča

Tekst: Yana Yakovleva

Svatko od nas je nositelj, ako ne i jedinstveno, ali rijetko iskustvo. Ipak, rijetkost je relativni pojam. Ovdje su neke činjenice vezane uz ono što sam doživio prije deset godina. Prema statistikama, anoreksija i drugi poremećaji prehrane postaju sve češći među adolescentima od 10 do 19 godina. Stopa smrtnosti među pacijentima s anoreksijom i bulimijom nalazi se na prvom mjestu u usporedbi s mortalitetom od drugih psiholoških bolesti. Ipak, među mojim poznanicima, ne postoji niti jedna osoba koja se suočava s ovim problemom što jače. Do sada nikome nisam tako detaljno govorio o tome, bilo mi je neugodno. Kada sam izgubio svijest u školi, kada sam težio 38 kilograma i nisam mogao sjediti i ležati više od tri minute u istom položaju zbog bolova u zglobovima, internet nije bio toliko rasprostranjen, a ni ja ni moji roditelji nismo znali. riječi "anoreksija". Justine, autorica lijepe, mislim, knjige o anoreksiji "Jutros sam odlučio prestati jesti", suočen s bolešću samo godinu dana prije mene.

Mnogi su čuli za ovaj poremećaj prehrane, ali većina ih doživljava kao hir, a ne kao ozbiljan problem: oni se i dalje šale o težini svojih kćeri, sestara ili prijateljica i savjetuju bezglavu glad kao način da postanu ljepši (i naravno, voljeniji).

Anoreksija se odvija u nekoliko faza. Anorektički stadij bolesti javlja se u pozadini stalnog gladovanja, osoba gubi 20-30% svoje težine, a taj gubitak prati euforija i još veće zatezanje prehrane: pacijent podcjenjuje stupanj gubitka težine zbog iskrivljene percepcije. U sljedećoj, kahektičnoj fazi, koja se javlja u razdoblju od 1,5 do 2 godine, tjelesna težina pacijenta smanjuje se za 50% ili više, a distrofične promjene dovode do nepovratnih promjena u tijelu i smrti. Bojim se, škakljanje u trbuhu, zanima me crta koja odvaja anorektički stadij od nečistoće. Očigledno sam ozbiljno napredovao u anorektičnoj fazi, ali glavno pitanje ostaje bez odgovora: koliko daleko ću ostati od tog lica?

Kako je sve počelo

Priča o anoreksiji vrijedi od trenutka kada sam bio u desetom razredu - započeo sam novi život, i to je bilo prilično sretno vrijeme: počeli smo ponovno učiti u istom razredu kao i moja najbolja prijateljica Masha. Prije toga nisam imao bliskog prijatelja u razredu, odnos se nije razvio, bio sam vrlo usamljen i vrlo zabrinut zbog toga.

Maša i ja smo se zabavljali zajedno, bili smo gorljivi zagovornici Zenita. Tata je rekao da je ponosan na mene, jer sam nogomet razumio bolje od mnogih muškaraca, a ja sam procvjetao. Moj tata je divan, izvanredan čovjek, ali - svi oni imaju nedostatke - netaktični. Volio je "šaliti se": "Oh, jesti pitu?" I to samo jedan! Nešto što si suviše mršav! "Ili" Mi imamo takve, kao ti, u školi, zove se Xbox. Da, samo se šalim, samo se šalim! "

U svibnju 2005. ponovno sam odlučio pokušati ne jesti nakon šest, i neočekivano sam uspio. Počeo sam pritiskati tisak i iz nekog razloga nisam propustio ni jedan dan. Iznenadio sam se, ali ne mnogo: iskreno sam vjerovao da sam sposoban za mnogo toga. Mislila sam da se mogu poštivati ​​samo ako održim obećanja koja sam dala: odlučila sam ne jesti - ne jesti! I nije jeo. Čak sam i tada odbio večernji komad torte, čak i kad je moj interni kontrolor bio spreman odustati i napraviti iznimku. Otkrio sam da je ponekad lakše ne jesti ništa osim jedenja dopuštenog komada. A vaga je već pokazala 52 kilograma umjesto 54.

Vrhunac ekstaze vlastite volje pao je na drugu polovicu ljeta 2005., prije ulaska u jedanaesti razred. Svaki dan, u svakom vremenu, ustao sam u deset ujutro, popio čašu kefira i otišao trenirati: reket, loptu, zid, zatim plivanje u jezeru. Onda sam doručkovao, a nakon toga su se moji prijatelji probudili. To je ljeto bilo intenzivno: prvi put sam poljubila dječaka i istodobno otkrila nevjerojatnu stvar za mene - proces može biti ugodan čak i ako je onaj s kim to radiš malo više nego ravnodušan prema tebi. Uspjela sam malo jesti. Bolji i bolji, sve manje - krajem kolovoza vratio sam se u grad s kutijom cigareta u džepu, vrlo tanak, ponosan na sebe, nestrpljiv da se pojavim u razredu i jednako spreman za zabavu i aktivnosti.

Život prema shemi

Napravio sam popis ciljeva. Moram izgledati sjajno (malo jesti i baviti se sportom), biti pametan (čitati 50 stranica fikcije dnevno i učiti dobro), upisati se na odsjek za novinarstvo (studij povijesti, književnosti, ruski, novinarstvo). Početkom rujna razvio sam za sebe strogu dnevnu rutinu, koju sam strogo slijedio, više se nisam pitao, nego sam se uzdržao od poslušnosti koja nije bila dostojna. Temeljito se sjećam: vježbe, doručak, škola, ručak, vježbe za tisak, lekcije, tečajevi, čaj, tuš, čitanje, spavanje, nedjeljom - tenis.

Slijedio sam tu rutinu sve do kraja prosinca. Nisam mijenjao shemu, koju sam brzo i odlučno iznio u glavi, što mi je osobeno. U to vrijeme sam odmah i fotografski točno utjelovio svoje planove u stvarnosti. Ali uskoro me program počeo mijenjati i zahvaćati sve više i više.

Čini mi se da je prekretnica i prijelaz u sljedeću fazu održan tijekom jesenskih praznika. Moj uspjeh u učenju, gubitak težine i samodisciplina bili su očiti, ali su postali uobičajeni i više nisu donosili radost. Školska uniforma, kupljena za mene, već tanja, u kolovozu, počela je visjeti i izgledala je mnogo gore, ali to me zapravo nije smetalo. S zanimanjem sam promatrao i druge promjene: na praznike sam nastavio rano ustajati, iako sam volio spavati. Probudila sam se u 7 i 8 sati, brzo obavila obavezne vježbe i otrčala u kuhinju pravo u moju pidžamu kako bih sama pojela mršavi doručak. Nisam sebi namjeravala rano ustati i ne probuditi se iz budilice, ali od gladi. No, također sam odlučio to iskoristiti u svoju korist: ustajanje rano ujutro, uspio sam raditi na eseju o književnosti ili pročitati više stranica knjige. Moje porcije su postajale sve manje, hlače su sve više i više slobodno visjele, a čaj i tuš postajali su topliji (popio sam kipuću vodu i oprao u kipućoj vodi kako bih se zagrijao) i htio sam sve manje komunicirati s nekim.

Bilo je to početkom prosinca kada sam našao stare vage. Težio sam 40 kilograma, koji se tada neprimjetno pretvorio u 38

Ispitujući roditelje, učitelje, djevojke, kolege iz razreda počeli: jedan ("Yana, ti si tako mršava! Reci mi kako si uspio?") Izmjenjujući se s drugima, s tjeskobom u tvojim očima i intonacijom ("Yana, jesi li ti uopće ništa?", Primijetio sam to, ali kako bih trebao reagirati? Postigao sam savršenstvo u ograničavanju sebe. Isprva je mislila da su ljubomorni, a onda je jednostavno odvratila ta pitanja od sebe, bila je gruba u odgovoru ili tiho odbačena. Postalo mi je previše teško razmišljati o tome što se događa. Prestala sam se voljeti: sva odjeća na sebi bila je ružna i nije mi palo na pamet zamoliti roditelje da kupuju drugu.

"Nema nikoga tko bi bio debeo", obrecnuo se papa kao odgovor na primjedbu radiologa da sam suviše mršava. I volio sam papin odgovor - stvarno, nema nikoga. Sada mislim da je to bilo čudno, jer prije šest mjeseci sam, po njegovom mišljenju, bio debel (a ako ne, zašto se on "šalio" o tome?). Mislim da je također bio zabrinut, ali nije se htio pokazati pred stranom ženom.

Činilo se da je to početak prosinca, kad sam našao vage stare bake. Težio sam 40 kilograma, koji se tada neprimjetno pretvorio u 38. U prosincu 2005. papa je imao ozbiljnih problema na poslu, i vjerojatno zbog toga imao čir na želucu, bio je strašno iscrpljen. Moja majka je bila jako zabrinuta za njega, i za mene, naravno, također, ali to se jedva sjećam: očito mi je tada bilo teško komunicirati s drugima. Zadatke sam izvršavao prema popisu, sa svom snagom. Više se ne želi; Mama ih je ponekad nagovorila da barem prije odlaska na spavanje pojedu jogurt ili dodaju šećer u čaj, ali sam se nasmiješio (činilo mi se da s osmijehom) odbija. Jogurt je ponio sa sobom u krevet i otišao na doručak.

Tada sam odlučila ići kod psihologa. Kako bih mogao znati da kad uđete u ured odmah vam kažu: "Pa, recite mi..."? Pomahnitala sam što bih rekla, osjećala sam se u crnoj rupi. "Nemam više prijatelja", rekoh ja, i to je ispalo uvjerljivo. Psiholog je predložio: "Vjerojatno ste puno čitali." Da? I vjerojatno puše. Da? ”Klimnuo sam i pomislio kako ću što prije otići. Hvala Bogu, nije pitala jesam li pušila.

Povratak

Činilo se da je to lekcija iz fizike, pretposljednja u semestru. Učitelj je svima rekao da riješe probleme i pozvali one koji su imali kontroverzne procjene. Tog dana kad sam bio jako loš, nisam se mogao fizički koncentrirati na zadatke koje nisam mogao napisati. Učitelj me nazvao i vidio moju praznu bilježnicu. "Yana, recimo mi što se događa s tobom", rekla je. Nešto u mojoj dubini dalo je početak: nije marila. Osjećao sam oštru zahvalnost, ali nisam mogao odgovoriti ni na što razumljivo. "Idi kući", rekla je.

I otišao sam. Odlučila je normalno jesti. I tako je počelo... Pio sam hladni borč iz tave, punio bijeli kruh u usta i pio sve što je bilo sa sokom od višnje. Pojeo sam sve što sam vidio, sve dok se nisam oporavio od akutne boli u kolcu koje mi se držao u trbuhu. Bol je bila toliko jaka da sam se gotovo onesvijestila. Nazvao sam majku i ona me grdila: ništa ne jedete, pa evo vas.

Od tada su razdoblja posta zamijenjena sablasnim, bolnim, sramotnim razdobljima prejedanja. Nisam povraćala loše, iako sam pokušala - vjerojatno me je spasilo od bulimije. 100% kontrola je zamijenjena totalnim kaosom. Više se ne može govoriti o bilo kakvim vježbama, napustio sam tenis, koji još uvijek povezujem sa strašnim razočarenjem. Ponekad sam išao na bazen, ali ne nakon razdoblja prejedanja: u takvim trenucima uopće nisam bio sposoban za bilo što drugo osim spaljivanja mržnje prema sebi. Napravio sam očajničke dnevničke zapise, pretrpio gotovo trajne bolove u trbuhu i nosio džempere kako bih prikrio nerazmjerno ispupčen želudac. Sve je to bilo pogrešno, opasno, radikalno, kasno, ali sve je to za mene bio korak prema oporavku. Bilo je to jedno od najtežih razdoblja u mom životu, ali ni u najstrašnijim trenucima nisam izgubio nadu. Vjerovao sam da ću jednog dana uspjeti; ta vjera, koja nije bila utemeljena ni na čemu, izišla je iz nečega iznutra s boli i spasila me.

Već u proljeće, kao što je moj najbolji prijatelj primijetio, s kojim smo se odjednom opet zabavljali, naučili smo se opet smiješiti. Šest mjeseci sam dobivao 20 kilograma, nisam upisao St. Petersburg State University, ali sam ušao u Institut za kulturu. Pročitao sam mnogo manje nego u prethodnih šest mjeseci, ali sam jeo mnogo više, pio i rekao. Ljeti su se počele vraćati menstruacije, a kosa je prestala padati samo do jeseni. Postupno, nakon novih dojmova, poznanstava i zaljubljivanja, amplituda kretanja ove destruktivne ljuljačke, od najstrože prehrane do prejedanja, smanjila se. Neujednačen, nepredvidljiv, vrlo polako, ali bio sam sve bolji.

Preostali učinci

Od tada je prošlo deset godina. Čini mi se da nema nekadašnje anoreksike: u onog tko se suočio s tim, rizik od recidiva uvijek tinja. Nedavno sam vikala na mladića, vidjevši da nije pojeo ručak i donio kući punu posudu s hranom. Gnjev me je obuzeo: drugi mogu zaboraviti na hranu, ali ja ne. Previše razmišljam o tome, vizualiziram ga, planiram, mrzim kad nestane, trudim se distribuirati proizvode tako da se ništa ne pokvari. Najrazorniji dio mene daje glas u najgorim trenucima mog života: želi vratiti anoreksiju.

Postoje razdoblja kada sustavno prejedem, ponekad tjednima ne osjećam nikakav "poseban" odnos s hranom. Ili ignoriram ograničenja, ili „uzimam sebe u ruke“ - ispada drugačije. Težina je normalna i prilično stabilna, ali čak i njezine manje oscilacije uzrokuju mnoga iskustva.

Naravno, razmažio sam želudac i crijeva i od tada redovito podsjećaju na sebe. Prije nekoliko godina podvrgnut sam detaljnom pregledu gastroenterologa. Tada sam studirao na institutu, radio paralelno i jeo kaotično: u pravilu između ranog doručka i kasne večere bilo je samo prigušenih zalogaja u jogurtu ili kolaču. Svake večeri me boli želudac. Stručnjaci su sumnjali na kronični pankreatitis ili čir na želucu, ali na kraju nije potvrđen. Pokazalo se da je dovoljno da se želudac ne povrijedi, dovoljno je redovito jesti: ne nužno svakih 2-3 sata, kao što nutricionisti savjetuju, već najmanje svakih 4-6 sati.

Još uvijek imam problema s menstrualnim ciklusom, nije poznato da li bi bilo redovitije, a menstruacija bi bila manje bolna da nije za anoreksiju. Još nisam pokušala zatrudnjeti i ne znam ima li problema s tim. Vizija je tada pala i nije se oporavila - možda bi se ionako pogoršala.

Previše razmišljam o hrani, vizualiziram, planiram, mrzim kad nestane

Veličina grudi mi je brzo porasla, stanje moje kose i kože je obnovljeno. Prilično sam siguran da sada gledam otprilike isto kao što bih izgledao da se ne bi dogodilo u mojem životu. Duh anoreksije je još uvijek u meni, ali on se povlači. I još uvijek učim voljeti sebe.

Može se činiti čudnim da sam odlučio ispričati svoju priču tek sada, deset godina kasnije. Zapravo, tijekom prošle godine dogodile su se ozbiljne promjene u meni, točnije, u mojoj percepciji sebe. Htio sam se brinuti o sebi: radio sam s psihoterapeutom, čitao neke dobre knjige i članke, a na kraju sam uspio dovršiti ovaj tekst koji mi se činio beskrajnim. Stoga sam spreman dati neke savjete ljudima u sličnoj situaciji.

Ako mislite da imate problema s hranom i vlastitim tijelom, obratite se psihoterapeutu, ali to bi trebao biti stručnjak za ponašanje u prehrani. Inače će vam, vrlo vjerojatno, pomoći da razumijete druga jednako važna pitanja, ali on neće moći pomoći u rješavanju problema koji vas sada muči.

Pronađite vrstu tjelesne aktivnosti koja vam pruža zadovoljstvo. To će se sigurno naći - za mene su postali plesni. Redoviti tečajevi mijenjaju oblik vašeg tijela bez radikalnih prehrambenih ograničenja, i što je najvažnije, u nekom trenutku lice će prestati biti jedini pokazatelj: htjet ćete se osloniti na snagu, fleksibilnost, okretnost, plastičnost, izdržljivost, brzinu.

Ako još uvijek niste napustili ideju "magične prehrane", savjetujem vam da pročitate knjigu Svetlana Bronnikova "Intuitivna prehrana". Ona govori o "mitu o ljepoti" io fiziologiji prehrane, te da su zabrane neučinkovite, a svijest o prehrani učinkovita. Konačno, savjetujem vam da čitate zajednice i web stranice posvećene tjelesnom pozitivizmu: oni uistinu podučavaju poštovanje prema sebi, naime, poštivanje mnogih od nas nije dovoljno.

Mislim da je potrebno reći da boli - neka bude zgužvana, neka bude kroz silu. Vjerujem da razgovorom o bolesti poduzimate još jedan korak prema oporavku. Ili možda - tko zna? - Pomagati drugima.

Kako liječiti anoreksiju - priče iz stvarnog života

Sadržaj članka:

 • Životna priča Alene, 30 godina
 • Priča o liječenju Alexandre, 27 godina
 • Kako liječiti Linu, 17 godina

Anoreksija je patološko stanje u kojem nema apetita, ali postoji fiziološka potreba za prehranom. Bolest je uzrokovana oslabljenom funkcionalnošću prehrambenog centra. U pravilu je ova bolest istodobno s prekomjernim emocionalnim uzbuđenjem, mentalnim poremećajima, poremećajima endokrinog sustava, intoksikacijama različitog podrijetla, metaboličkim poremećajima, bolestima probavnih organa.

Povijest života liječenja anoreksije Alena, 30 godina

Ovu bolest patim već 12 godina. Sve ove godine sukob između mene i anoreksije traje. Uspjesi su varijabilni - u mom smjeru, zatim u njezinu smjeru. Uzroci i korijeni mog problema, obično gledam u obitelj. Želim podijeliti moju povijest anoreksije.

Njegova majka bila je hladna i nadmoćna, otac mu je bio neuravnotežen i agresivan alkoholičar. Sa 18 godina praktički sam bio neurotičan s mnogo različitih kompleksa. U mojoj su se obitelji redovito vodile "bitke" u kojima sam morao sudjelovati. Moj osjećaj za sebe bio je na razini potpunog nečinstva, osjećao sam vlastitu nemoć i općenito sumnjao u to treba li nastaviti s postojanjem.

Do punoljetstva uzeo sam oblik prilično hranjene djevojčice: s visinom od 1,72 metara težio sam 75 kilograma. Nisam dobro kontrolirala svoj jelovnik i prehranu, često sam se jela kako bih smirila živce. Dodali su gorivo vatri uvreda moga oca o mojoj težini. Pokušao sam smršaviti, ali apsolutno nisam mogao podnijeti dijete, a sport mi nije pomogao, jer vjerojatno nisu bili dovoljno marljivi. Tijekom vremena, hrana je postala moja manija. Istodobno sam mrzio svoje tijelo, moj nedostatak volje.

Sa 19 godina, zaljubio sam se i (oh, čudo) moj je ljubavnik odgovorio zauzvrat. Međutim, to nije riješilo moj psihološki problem i osjećao sam se nedostojnim njegove ljubavi.

Tada sam radila kao medicinska sestra u klinici i primijetila da nakon uobičajenih klizmi pacijenti izgube težinu. Odmah sam odlučio probati ovu metodu na sebi. Moja sreća nije poznavala granice kad je strelica na vagu opala. Shvatio sam da sam mogao tako smršaviti.

I izgubio sam apetit na valu ljubavi. Ovo je još jedno čudo koje mi se dogodilo, kao što sam tada mislio. Uvečer me više nije privlačio hladnjak, a tijekom dana gotovo da i nije bilo želje. Prvi put u životu sam se volio, osjećaj sramote za moj izgled nestao je.

Za šest mjeseci sam mogao izgubiti težinu za 15 kilograma. Moji prijatelji su me jedva prepoznali, a moja procjena skočila je na nebo. Promijenio sam vrećastu odjeću u kratke suknje i kratke hlačice, a klizme, laksativi i diuretici čvrsto su ušli u moj život. Također sam primijetio da topla voda pomaže riješiti se gladi i izgubiti težinu. Iscrpio sam se vrućim kupkama.

Tijekom vremena, moja omiljena osoba počela me manje zanimati. Više je držalo svoju težinu. Otkrio sam da ne mogu jesti krutu hranu, činilo mi se odvratnim i nije mi se uspinjalo u grlo.

Pokušaji da me zatvorimo nahranili su me razdraženom i agresivnom, bio sam siguran da mi žele vratiti moju "svinjsku" državu. Sve više i više prosvjedovao sam protiv hrane. Nekoliko mjeseci pala je još 12 kilograma, a sada sa svojih 172 centimetra težila je 48 kilograma. Jela je samo tekuću hranu, ponekad čokoladu, sladoled i pila alkohol na čestim okupljanjima mladih.

Kada je strelica na vagu zaustavljena na 48 kilograma, shvatila sam da se jedva krećem. Imam masivne kosti, i sa takvom težinom doslovno sam izgledao kao kostur prekriven kožom. Sada, za mene, "debelu kravu", počeli su govoriti da sam suviše mršava. Ali nisam mogao stati.

Sljedeće dvije godine pretvorile su se u pakao. Mogao sam danima ići bez hrane, a ako sam jeo, koristio sam mikroskopske dijelove, ako sam pojeo nešto mnogo značajnije, nekoliko sam dana za redom “kaznio” - oprao, pio sennu, bisakodil. Oticanje je izazvalo diuretik. Kroz želudac, u kojem je bila samo voda, mogla je lako dotaknuti svoju sakram.

Odnosi i osobni život nisu me zanimali, moja razdoblja su nestala, zubi su mi se raspali i ispali, moja kosa, moja koža postala je labava i odvratno sivkasta. Ali to me nije zaustavilo - još sam pojela čajnu žličicu iz tanjura i napravila klice.

Jednog dana sam shvatio da na putu do ludila i, vjerojatno, smrti. Postala sam potpuno neprepoznatljiva osoba: agresivna, ograničena, fiksirana na svaki gram hrane i vlastitu težinu. Da, imao sam voljenog čovjeka (dovoljno čudno), ali sam kategorički odbio živjeti zajedno. Imao sam ozbiljnih problema s reproduktivnom funkcijom, a 4 godine nisam mogao zatrudnjeti.

Sjetila sam se djetinjstva o snažnoj obitelji i troje djece, i shvatila da mi može pomoći samo kvalitetna psihološka pomoć. Anoreksija je psihološka bolest. I potrebno ga je tretirati samo na razini psihe. No, lijekovi su pomoćna terapija koja liječi, da tako kažemo, simptome.

Tri godine sam studirao kod psihoterapeuta. Našao sam ga na jednom od foruma na kojima komuniciraju anoreksije. Pomogao mi je ukloniti psihološke barijere, oporaviti se od trauma iz djetinjstva, osloboditi ljutnju prema voljenima i sebi.

To me koštalo velikog posla da počnem živjeti prema režimu, jesti čvrstu hranu. U početku su to bili mikroportioni, često su obroci završavali povraćanjem, tijelo je odbijalo prihvatiti hranu. Pio sam antidepresive i antipsihotike, vitamine.

I dalje me tretiraju. Moja putovanja u psihoterapeuta ne prestaju. Također, često imam impulse da odbijem jesti, apetit je još uvijek beskoristan. Ali pokušavam. Ne znam koliko će to trajati za potpuni lijek i hoće li doći neko vrijeme, ali već se mogu pohvaliti rezultatima - 58 kilograma na 172 centimetra. Moji mjesečni nastavci. Još se ne govori o trudnoći, ali vjerujem da to mogu učiniti.

Priča o liječenju anoreksije Alexandra, 27 godina

Moje iskustvo anoreksije je 6 godina. Trebalo mi je još nekoliko godina da povratim svoje zdravlje i sebe.

U 18, odlučio sam se smršaviti. Činilo mi se da je 60 kilograma visine 164 centimetra katastrofalno. Prije se nisam ograničavao na hranu. No, početak moje povijesti bolesti "anoreksija nervoze" bila je zlosretna oznaka od 60 kilograma na vaga. Kao da sam prešao određenu liniju iza koje ne mogu stati, a sada sam se morao boriti sa 60 kilograma masti i samodopadnosti.

Moja "borba" počela je redovitom prehranom. Isprva je doista bila korisna: pokušao sam jesti uravnoteženu prehranu, iz menija sam isključio slatkiše, peciva, kruh. Osim toga, počeo sam puno hodati, prestao sam koristiti dizalo.

Na kraju sam se počela svidjeti, mijenjala vrećaste kombinezone na lagane haljine, bluze s dekolteom i uske traperice. U tom trenutku trebala sam stati, ali činilo mi se da sam u glavi spalila određenu zonu, koja bi trebala djelovati kao "kočnica" po tom pitanju.

Moja ideja o mršavljenju postala je manična, opsesivna. Prešao sam preko nekog lica gdje više nisam bio, bio je to "ona" - anoreksija. Zamišljao sam je kao sredovječnu ženu s metalnim glasom i strogim izgledom. Glas joj je stalno zvučao u mojoj glavi, nije dopuštao da se zaustavi. Za svaki "napad" u obliku prekomjerno pojedenog komada jabuke ili grožđa, "uputio sam se" u teretanu, beskrajno mučio stražnjicu i tisak, ili sam morao staviti kompleks klistira.

Nisam mogla jesti tjednima. Tijekom tih razdoblja pio sam vodu i pušio, mnogo pušio. To je pomoglo da se smiri osjećaj gladi. Kretao se u slabim valovima i povlačio se. Ali ponekad se samo izluđuje. Tada me debelo čudovište gledalo iz zrcala, a glad je bila najgori neprijatelj koji je bio potreban za borbu.

Nekoliko godina takvog života izgubio sam 20 kilograma. Težila je oko 40 kilograma, a ponekad i manje. Zubi su mi se pogoršali i raspali, kosa mi je ispala. Liječnici su rekli da imam dijagnozu "neplodnosti" na horizontu. Čak sam bio oduševljen - nije bilo dovoljno da dobijem dodatne kilograme.

Shvatio sam užas onoga što mi se dogodilo samo u trenutku kad me je moja voljena osoba napustila. Ta drama se okretala za mene. Mislio sam nekoliko dana sam. I došla je do zaključka da se ja ne mogu nositi. Morao sam potražiti dobrog psihologa. Nakon razgovora s nekoliko, pronašla sam Olgu Vyacheslavovna za sebe kao "sjajnog anđela".

Postala je moj vodič i "branitelj" od zle Anoreksije. Savjetovala mi je da ne idem u bolnicu i pokušavala mi pomoći u dugim razgovorima. Naravno, morao sam puno raditi na sebi. Moj tretman za anoreksiju uključivao je ne samo psihoterapiju, nego i lijekove. Sjedio sam na antidepresivima, vitaminima, stimulansima.

Tada je shvatila da je postupno naučila nositi se s živčanim kvarovima na temelju hrane i počela se baviti biljnim lijekovima kako bi smanjila negativne učinke kemije na iscrpljene unutarnje organe. Počela sam piti stimulanse apetita:

  Infuzijski pelin. Boca od tri litre ispunjena travom, natočila je votku i stavila na tamno mjesto tri tjedna. Zatim je filtrirala i pila žličicu svakog jutra na prazan želudac.

Mješavina meda i hrena. Pounded hren na finom više i u 400 grama kaše dodati 0,5 litara meda. Pažljivo promiješati i uzeti žlicu tri puta dnevno 15 minuta prije obroka.

 • Tonik za apetit. Šačica lišća maslačka, ista količina mljevenog korijena stoljetne kaše izlivena je s litrom suhog crnog vina i dodala tri bobice smreke. Smjesa se stavi na tamno mjesto na dan kako bi inzistirala. Nakon toga, zapaliti, kuhati 15 minuta. Nakon hlađenja, filtrirati piće i staviti na hladno mjesto. Koristio sam pola šalice dva puta dnevno prije jela.

 • Također dobro stimulira apetit soka od mrkve.

  Sada je moja priča o životu s anoreksijom postala svojevrsno iskustvo koje dijelim s drugim djevojkama koje se suočavaju s ovim problemom, jer ga one ne mogu riješiti same od sebe, češće nego ne. Stoga se nemojte bojati otvoriti se ljudima, zatražiti pomoć.

  Kako liječiti anoreksiju Lina, 17 godina

  Moja tužna priča počela je kad sam imala 13 godina. Sa visinom od 160 centimetara, težio sam oko 50 kilograma. Dugo nisam razmišljao o mršavljenju, sve sam pojeo: burgerima, pecivima, čokoladicama, brzoj hrani, pili kolu. Naravno, nisam znao ništa o omjeru proteina, ugljikohidrata, masti. Sjećam se da sam u razredu imao djevojku. Težila je 47 kilograma s istom visinom kao i ja. Bila je vrlo ženstvena, dječaci su se svidjeli, i odlučio sam da želim izgledati poput nje.

  Na internetu sam pronašao članak o osnovama pravilne prehrane. Također sam pročitao da pomaže samo u kombinaciji sa sportom. Počeo sam se mučiti u teretani i dobro jesti. Samo sam ovdje imao manje dijelova. Vjerojatno sam jedva dostigao 700 kalorija dnevno.

  Prvi kilogrami su me oduševili nevjerojatno. Roditelji su uvijek bili vrlo zaposleni ljudi, a ja sam bio nezavisno dijete, tako da nitko nije slijedio moju prehranu. Alarm se oglasio tek nekoliko mjeseci kasnije, kada su primijetili da sam vrlo mršava. Odmah su me odveli do endokrinologa, ali analize su pokazale da je sa mnom sve normalno.
  Tada mi je liječnik rekao da stojim na vagu. Bio sam iznenađen, zašto bi? Izgledam dobro. Ali skale nisu pokazivale 47 kilograma, ali 37...

  Počeo sam shvaćati da sam izgubio preveliku težinu i da bih trebao dobiti određenu težinu. Ali onda je došao ponos: mogao sam izgubiti 13 kilograma za dva mjeseca! Tako mogu još više.

  Nakon nekog vremena, moja je menstruacija nestala. Nastao je gastritis, pojavili su se tantrumi i živčani slomovi. Moji su roditelji plakali i tražili način liječenja anoreksije kod tinejdžera. Osjećao sam se krivim i pokušao sam malo pojesti za njihovo dobro, ali meni je svaki komad hrane bio odvratan.

  Nije mi pomogao psiholog, iako mi je to bilo čudno, nego ginekolog. Ova ljupka osjetljiva žena mi se obratila i objasnila da ako ne počnem ispravno jesti, nikada neću imati djece. To je bilo polazište za moje iscjeljenje. Stvarno sam želio biti majka u budućnosti. Počeo sam se boriti za svoj život. Trebale su tri godine.

  Počeo sam dobro jesti. Postupno, polako, s velikim naporom. Kad sam malo povratio snagu, otišao sam u teretanu, ali se više nisam mučio kardiom, već sam počeo raditi neke vježbe snage. Shvatio sam da ne možeš prisiliti stvar koju ne voliš. Važno je u ovoj fazi liječenja pronaći nešto za uživanje i zanositi se njome. Puno pomaže, odvlači pažnju od misli o hrani i kilogramima.

  I knjiga Roberta Schwartza Diets Do Not Work mi je puno pomogla. Pročitao sam ga od korica do korica, a ona mi je puno pomogla da shvatim i drugačije gledam na svoj problem.

  Siguran sam da nema jasnog odgovora na pitanje kako liječiti anoreksiju kod kuće. Mislim da bi terapija trebala biti sveobuhvatna i potrebna je psihološka pomoć. Bez toga se ne može nositi.

  Još uvijek povremeno imam napade gnušanja prema hrani. Ali u usporedbi s paklom u kojem sam živio posljednje 4 godine, praktički sam zdrav i siguran sam da se mogu potpuno oporaviti i bez posljedica.

  Moja anoreksija: povijest bolesti

  Kako se nositi s anoreksijom, morate znati jednu jednostavnu stvar - stručnjaci su nemoćni dok se osoba ne želi oporaviti. 27-godišnja Alyona P. iz Moskve patila je od anoreksije nervoze 10 godina. Otkrili smo kako se uspjela riješiti te bolesti i je li uopće uspjela.

  Moja anoreksija: početak

  - U principu, uvijek sam bila jaka djevojka. Iako je moja baka običavala govoriti: "Kako si mršava!" Pa, koliko je mršava, ako je imala 13 godina s visinom od 165, težila sam 56 kg? To je norma. Pa, možda mi se tada činilo da je malo iznad norme.

  Općenito, negdje u dobi od 13 godina, počeo sam prilagođavati sliku. Sada zapamti smiješno. Sjedim na kauču kod kuće, gledam sjajan časopis, a tu su i svi tanki modeli. Otišao sam do ogledala, podigao jaknu... Tamo - w-and-and-ir. Tijelo, meso, nabori. Udario sam se po "debelim" stranama. I mrzim ga.

  Dijeta? Bilo je, ali ne odmah. U početku - odbacivanje slatkog, masnog tkiva. Nema sadržaja šećera, bombona, čokolade, maslaca i mliječne masti više od 1,5%. Sjećam se da su roditelji bili zbunjeni: „Zašto jedete kašu koja nije s maslacem, već prazna? Prije je voljela jesti kremastu.

  Sjedim, tiho. Mama me čak počela podupirati. Kaže, dobro urađeno, Alenka, nastavi, ali već obrazima, poput Alenke na čokoladici. Bio sam tako uvrijeđen.

  Moja anoreksija: razvoj

  Dalje više. Mama je kupila bicikl za vježbanje, ali ja sam se većinom bavio njime - bio sam “vozio masti”. Što se tiče prehrane, ujutro sam rano trčao u školu, jedući zdjelu kaše od 4 žlice. zobena kaša na vodi i crna kava s mlijekom 0,5% masti. Nešto više - osjećao sam se kao debela krava, okrivljujući sve. Rezultat? Za šest mjeseci pao je 15 kg.

  Inspirirani rezultatom (kako je to kul - traperice vise, kolege su ljubomorne), okrenula je vijke - uzela je i prestala jesti sve proizvode u kojima je više od 40 kcal na 100 g. Tada je jela s jogurtom i povrćem.

  Sjećam se kako sam se družio u dućanu - proučavao sam etikete konzerviranih šparoga i zelenog graha. Pronađite onu u kojoj je manje od 2-3 kalorija na 100 g, bila moja mala osobna pobjeda. Težina je pala na 37 kg. Visina je u to vrijeme bila 166 cm. "

  • Od 90-ih, broj Anorexica diljem svijeta više je nego udvostručen. U isto vrijeme, mladići i žene iz bogatih obitelji više su podložni ovoj bolesti.
  • Smrtnost od anoreksije je u prosjeku 18%, uključujući samoubojstva - 0,2% godišnje. Među pacijentima, oko 90% su žene.
  • U liječenju anoreksije, tijekom obnavljanja prehrane, mogu postojati nepravilnosti u jetri, želucu i crijevima, zbog čega bi se ova faza trebala provoditi pod nadzorom liječnika.
  • Svake godine oko 1000 bolesnika s anoreksijom nervoze umire od bolesti uzrokovanih gubitkom.

  Moja anoreksija: nastavak bolesti

  - Ovdje su intervenirali roditelji. Sjećam se, onda je već na internetu bilo mnogo članaka o anoreksiji, iako je to bilo vrlo često na američkim stranicama. Tata je počeo donositi ispise s posla, čitao me navečer i opominjao: "Što želiš umrijeti?"

  Majka je također shvatila da nešto nije u redu sa mnom. Baka je općenito pila Valocordin i sva presušila - tako zabrinuta za mene. Ukratko, odveli su me u kul psihoterapeuta s regalijom, koji je uzeo 100 dolara za sesiju. Još ga uvijek zovem. Gledam ga kao voljenu osobu.

  Svojom zaštitom ušla je u Institut za prehranu, gdje se anoreksija uopće nije liječila. Sada, kažu, već se liječe. Tada sam morao izaći iz kostura, a liječnik, koji je uzeo 100 dolara za sastanak, rekao je da bi u ludnici, gdje su anoreksici uključeni, jednostavno mene izliječili. Tada sam propisao antidepresive, antipsihotičare, provodio sesije tjelesno orijentirane terapije.

  Moja anoreksija: kronična faza

  Općenito, počeo sam se oporavljati. Imao je težinu do 48 kg (moj apsolutni minimum za to razdoblje bio je 35 kg), od kojih je 6 dobilo u Klinici za hranu, ostatak je već kod kuće. Antidepresivi su vidjeli, odlazili na fitnes 3 puta tjedno. Posjetila je liječnika u klinici ili otišla kući.

  Općenito, postojalo je tako stabilno tromo stanje. Roditelji su se osjetili, bili su nadahnuti, baka je također oživjela. Hodao sam kao u snu - tako su radile droge. Čak i kad ste počeli, bilo je mladih. Što se mene tiče, nije bilo pokušaja približavanja - svejedno, nije mi se svidjelo moje tijelo, tek sada to sebi mogu priznati.

  Općenito, postojala je takva dobra-ne-šetačka djevojka - dobra djevojka.

  Prošlo je 4 godine, završio sam školu, ušao u MGIMO. Težina je oko 53 kg. Neuroleptici su otkazani, doza antidepresiva smanjena je tri puta. Da, postupno sam se ponovno počela ograničavati u slatko, prestao sam jesti masne. Ali to nije imalo učinka na težinu.

  Tek sada shvaćam da me anoreksija nije pustila, upravo suprotno. Ušutkala se, naučila me se redovito bojati jesti i vježbati fitness i vratila se u 22 kad sam dobila posao. Onda sam dobila nešto novca i počela sam piti Lidu. Ona je odvratila apetit hladno - tako da sam imao dovoljno tri jabuke dnevno. A onda sam ih napao.

  Nekoliko mjeseci kasnije "Lida" je prestala raditi, htjela sam jesti. I doslovno - jesti tri grla. Bila sam jako uplašena da će bulimija početi. Počeo sam piti laksativne čajeve, uzimati moderno onda "Garcinia". Sjećam se, našao sam forum na Internetu gdje su anoreksične žene sjedile i satima visile tamo. Rezultat: minus 10 kg godišnje, razbijeni živci, depresija.

  Moja anoreksija: oporavak

  Što me je spasilo? Pretpostavljam da sam samo umorna. Iz moje gluposti, neprestanih smetnji, izračunavanja kalorija, ograničenja, osjećaja krivnje. Mržnja tijela.

  Sada je sve stabilno, imam 27 godina. Sve u svemu, anoreksija mi je oduzela 10 godina normalnog života i sada se ponekad čini poznatim. Ali želim živjeti, doista želim. Sada sam oženjen i stvarno želim djecu. Ali još ne mogu zatrudnjeti. Ali, nadam se, bit ću s trbuhom koji ću jako voljeti. Iskreno! "

  Stručni komentar

  Evgenia Lepeshova, savjetnica psihologa:

  - Anoreksija je bolest. A to je razumijevanje zapravo vrlo važno. To znači da je beskorisno na razini kućanstva pokušati objasniti osobi ono što bi trebao početi jesti, da je izgladnjivanje štetno za zdravlje, i tako dalje. Bolest se mora liječiti, a to moraju učiniti kvalificirani stručnjaci, prije svega psihoterapeut ili psihijatar.

  Vrlo je važno da ne propustite trenutak kada bolest tek počinje, dok ne uspije otići predaleko i prouzročiti ozbiljnu štetu zdravlju.

  U prvoj fazi već možete primijetiti promjene u ponašanju koje treba pažljivo uzeti. U riziku - djevojčice u dobi od 13-14 do 18-20 godina.

  Glavni simptom je opsjednutost prehranom i vlastitom težinom. Interes za ovo područje tipičan je za sve adolescente, ali u ovom slučaju prelazi sve razumne granice. Djevojčica je vagana nekoliko puta dnevno, vrlo je bolno i teško prolazi kroz bilo kakvu dobit. Beskonačno smanjujući porcije i pronalazeći sve nove dijete, osoba je, međutim, u stalnoj napetosti, u panici se boji da se udeblja, sve su misli usredotočene na to pitanje.

  Najozbiljniji poziv je neadekvatna percepcija vlastitog tijela, kada je, s objektivno normalnim ili čak reduciranim parametrima, djevojka sigurna da ima višak kilograma i da mora izgubiti na težini, dok mišljenja njezinih rođaka nemaju nikakvog utjecaja na nju.

  Anoreksija se ne rađa od nule. Njezini preduvjeti - smanjeno samopoštovanje, osnovno nepovjerenje u svijet, samo-prihvaćanje. Psiha samo pronalazi prikladan izlaz. “Samo trebam izgubiti težinu! Onda mogu cijeniti i voljeti sebe, a drugi će me također voljeti. " A kad se ništa ne promijeni, to je samo zaključak da samo trebate baciti još nekoliko kilograma, i tako dalje u beskonačnost...

  U povijesti Alene P. jedno je alarmantno: djevojka detaljno i vrlo živo opisuje svoju bolest, dok se samo nekoliko redaka daje oporavku. Zbog toga se pitate je li Alena uspjela pobijediti bolest do kraja. Ja bih savjetovao heroinu da bude oprezan i, naravno, želim joj poželjeti uspjeh. "

  Anoreksija na Instagramu

  Društvene mreže također značajno doprinose širenju anoreksije. U Instagramu (popularna društvena mreža za objavljivanje fotografija) postoji cijela linija hashtagova za djevojke koje su strastvene u gubitku težine - thinspo.

  Početkom godine u središtu pozornosti bila je mlada Šveđanka Antonia Eriksson, koja je dokumentirala njezinu bolest i oporavak na Instagramu.

  U rujnu 2012. Antonia je ušla u bolnicu, gdje je provela 2 mjeseca. Njezino srce i drugi unutarnji organi odbili su, kosti su postale krhke, refleksi su nestali. Djevojka je praktički umirala.

  Instagram je postao detaljna dokumentarna kronika njezina oporavka.

  Anthony tijekom bolesti

  Prve fotografije Anthonyja postavljene su pod anonimnim računom @finginganoreksija (borba protiv anoreksije) - nije htjela da pravi poznanici i prijatelji znaju što joj se događa, a sada se njezina fotografija može naći samo na određenim hashtagovima.

  Sada se Antonia u potpunosti oporavila. Uživa u fitnessu i zdravoj prehrani te unosi fotografije hrane i njezine nove sportske figure.

  "Ne odgovaram na pitanja o tome koliko kalorija dnevno jedem", kaže Antonia. "Ne želim iznijeti brojeve, jer znam da me to dovelo do anoreksije."

  Pročitajte Više O Shizofreniji